Krónika

Kásler Miklós: Lecsengőben a járvány ötödik hulláma

A Pécsi Tudományegyetem klinikáinak egészségügyi fejlesztése tízmilliárd forint támogatásból valósul meg, amely segíteni fogja a színvonalas gyógyítást

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az Életközelben videóinterjú aktuális részében beszélt a negyedik oltás fontosságáról, a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseiről, valamint belgrádi utazásának részleteiről is.

Az ötödik hullám lecsengő fázisban van, ennek ellenére mindenkinek ajánlott az oltás felvétele – mondta. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni védőoltásokkal a posztcovid tüneteknek is elejét lehet venni, a negyedik oltást pedig nemcsak a betegségen átesetteknek ajánlja, hanem mindenkinek, akinél a legutóbbi oltás óta eltelt négy-öt hónap, és kísérő betegséggel rendelkezik.

A Pécsi Tudományegyetem klinikáinak egészségügyi fejlesztése tízmilliárd forint támogatásból valósul meg – idézte fel a múlt hét elején tett bejelentését Kásler Miklós. A beruházásokkal kapcsolatban kiemelte: a Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és családbarát szülészet 2,8 milliárd forintból, a Gyermekklinika pszichiátriai és sürgősségi részlege 3,8 milliárd forintból, a fogászati tömb 2,6 milliárd forintból, az Idegsebészeti klinika műtője pedig egymilliárd forintból újul meg. Ez segíteni fogja az agyi műtétek, illetve a gerincműtétek ellátását a kor technikai színvonalán – mutatott rá.

A héten Belgrádban tett látogatásával kapcsolatban a miniszter elmondta: a miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter asszonnyal áttekintették az előadóművészeteket, múzeumokat, levéltárakat, valamint a magyar–szerb filmgyártást érintő együttműködések lehetőségeit. A miniszter asszony támogatását fejezte ki a készülő Hunyadi-filmmel kapcsolatban. Felajánlotta a lehetőséget, hogy Szendrő várában forgassák a történelmi alkotás Nándorfehérvárra vonatkozó részeit – mondta.

A beszélgetés végén a parasport napja, valamint a közelgő téli paralimpia alkalmából emlékeztetett: a fogyatékosság egymillió embert érint ma Magyarországon. A magyar kormány 2022-ben több mint 400 millió forinttal támogatja a parasportot – ismertette a tárcavezető.

Elkezdődött az oltás Németországban a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat Nuvaxovid nevű vakcinájával. Az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezett a Covid–19 ellen az Európai Unióban ötödikként engedélyezett vakcinából, és a szövetségi kormány koordinálja az elosztást a tartományok között. A Novavax terméke az amerikai–német Pfizer/BioNTech-féle és az ugyancsak amerikai Moderna-féle vakcinával ellentétben nem az új – a szervezetbe genetikai információt juttató –, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül, hanem bejáratott módszerrel működő, úgynevezett fehérjealapú oltóanyag. Ezért a hatóságok reménye szerint a Covid–19 elleni védőoltás beadatására ösztönözhet olyan embereket, akik az mRNS-technológia iránti bizalmatlanságból eddig nem vették fel az oltást. (FP)
Fotó: AFP/dpa/Guido Kirchner

Elkezdődött az oltás Németországban a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat Nuvaxovid nevű vakcinájával. Az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezett a Covid–19 ellen az Európai Unióban ötödikként engedélyezett vakcinából, és a szövetségi kormány koordinálja az elosztást a tartományok között.

A Novavax terméke az amerikai–német Pfizer/BioNTech-féle és az ugyancsak amerikai Moderna-féle vakcinával ellentétben nem az új – a szervezetbe genetikai információt juttató –, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül, hanem bejáratott módszerrel működő, úgynevezett fehérjealapú oltóanyag. Ezért a hatóságok reménye szerint a Covid–19 elleni védőoltás beadatására ösztönözhet olyan embereket, akik az mRNS-technológia iránti bizalmatlanságból eddig nem vették fel az oltást.
(FP)

Még mindig tüntetnek a korlátozások ellen

Végigsöpört az omikron Új-Zélandon

Új-Zélandon az utóbbi két hétben újabb negatív csúcsot hozott az omikron variáns miatti járványhullám, kétszer annyi megbetegedés volt mint az előtte lévő 24 hónapban összesen. Több mint 13 600 új megbetegedést diagnosztizáltak pénteken, írta az Nzherald.co.nz. Ennek csaknem hetven százalékát az óceániai ország legnépesebb városában, Aucklandben találták. Kedden 3300 friss fertőzöttet szűrtek ki, hétfőn mintegy 2900, vasárnap pedig 2400 új megbetegedést regisztráltak, a heti átlag meghaladja az ötezret.

Az utóbbi két évben csaknem 72 ezer esetet jegyeztek fel, ebből az utóbbi két hétben több mint ötvenezret; a fertőzésben 56 beteg veszítette az életét. Kórházban több mint 260 fertőzöttet kell ápolni, közülük öt emberről intenzív osztályon kell gondoskodni. Wellingtonban még mindig demonstrálnak a korlátozó intézkedések ellen.
(LMA)

Worldometers: világszerte több mint 435,3 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,96 millióan elhunytak,
és csaknem 365,6 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom