Krónika

Titkosszolgálati módik

Csoportokban érkeznek az illegális migránsok, az embercsempészek

Idén már meghaladta a 21 500-at a határsértők száma – fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Titkosszolgálati módik
Járőrözés Hóduna közelében
Fotó: MH/Purger Tamás

Bakondi György hozzátette, eddig 81 ember ellen indítottak eljárást embercsempészet miatt. Napi rendszerességgel komoly nyomás alatt áll a magyar határ – mondta, majd kiemelte, hogy a rendőrök és polgárőrök mellett a honvédség is folyamatosan részt vesz a határvédelemben.

A belbiztonsági tanácsadó szerint nem ritka, hogy 30–50 tagú csoportokban érkeznek az illegális migránsok, az embercsempészek pedig nem ritkán taktikai, titkosszolgálati módszereket alkalmaznak. Ennek ellensúlyozására nemcsak határőrizeti erőfeszítéseket tesznek, hanem közös járőrözéseket is tartanak a szerb hatóságokkal és intenzív bűnügyi információcserét is folytatnak velük – fejtette ki a védekezés részleteit.

Az illegális migráció utánpótlásával kapcsolatban azt mondta: az adatok nagyságrendi növekedést mutatnak a múlt év hasonló időszakához képest, arra kell számítani, hogy akár Afganisztánból, akár más országokból nőni fog az illegális bevándorlók száma, így a balkáni útvonalon is. A rendőrség arról tájékoztatott, hogy kedden az egyenruhások összesen 254 határsértőt tartóztattak fel, és 23 főt akadályoztak meg az ország területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök kilenc esetben összesen 99 határsértőt állítottak meg Dunafalva, Hercegszántó, Balotaszállás és Katymár közigazgatási területén. Az illegális migránsok az ellenőrzés során szír, marokkói, afgán, tunéziai, pakisztáni, egyiptomi és török állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem itt-tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Embercsempészés miatt két esetben indult büntetőeljárás.

Kapcsolódó írásaink