Krónika

Egy ókori görög szobor római másolatát kérik vissza Amerikából olasz ügyészek

Illegális ásatáson került elő

Az egyik leghíresebb ókori görög szobor kivételesen értékes római másolatát kérik vissza olasz ügyészek egy amerikai múzeumtól, mivel az antik műalkotást illegálisan vitték ki az országból évtizedekkel ezelőtt.

A nagy görög művész, Polükleitosz Dárdavivő (Dorüphorosz) című alkotása az 1970-es évek közepén hagyta el Itáliát. Egy ideig a müncheni Glyptothek múzeumban volt kiállítva „Stabiae-i Dorüphorosz” néven, több mint harminc éve pedig a Minneapolis Institute of Arts múzeumban látható. A dél-olaszországi Torre Annunziata ügyészsége azután kérelmezte a visszaszolgáltatást az Egyesült Államoktól, hogy az olasz hatóságoknak sikerült feltérképezniük és bizonyítaniuk annak múltját.

Az eredeti előkerülési helyet, Stabiae-t Pompejihez és Herculaneumhoz hasonlóan a Vezúv 79-es kitörése temette be. A másolat Krisztus előtt 120 és 50 között készült pentelikoni márványból a klasszikus, (Kr. e. 440) görög eredeti alapján. A hatóságok szerint négy darabban találták meg, és bűnözők százmillió líráért adták el a kétes hírű svájci műgyűjtőnek, a 2003-ban elhunyt bázeli Elie Borowskinak. Castellamara di Stabia polgármestere, Gaetano Cimmino a városi régészeti múzeumában szeretné kiállítani a művet.

Kapcsolódó írásaink

Enyhítenek Pozsonyban

ĀRomániában 11 477 új megbetegedést regisztráltak, az eddig diagnosztizált 2,6 millió eset négy százalékát érinti az újrafertőződés

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom