Krónika

Sok száz éve tombol

A Voyager–1 űrszonda képe a Jupiter kavargó felhőiről. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által közzétett, mesterségesen színezett fotót a Jet ­Propulsion Laboratory munkatársai készítették három fekete-fehér negatív összedolgozásával.

Sok száz éve tombol
Sok száz éve tombol
Fotó: Nasa.gov

A Jupiter a Naptól számítva az ötödik bolygó, tömege két és félszerese az összes többi égitest együttes súlyának. Főként hidrogénből (86 százalék) és héliumból (13 százalék) áll, sziklás magja nehezebb elemeket tartalmazhat. Gyors forgása miatt alakja lapított gömbre hasonlít.

Keringési ideje 11,86 esztendő, a felszínén hetven kilopascal nyomás uralkodik, és 79 holdja van. A Jupiter legismertebb alakzata a nagy vörös folt, azaz egy tartós anticiklon, amelynek az átmérője nagyobb, mint a Föld. A vihar a számítások szerint legkevesebb háromszáz éve tombolhat. Matematikai modellek azt mutatják, hogy a nagy vörös folt igen stabil képződmény, gyakorlatilag a bolygó állandó alakzatának tekinthető.

Kapcsolódó írásaink

A Challenger űrtragédiája

ĀAz okok kivizsgálásakor arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik gyorsítófokozat tömítőgyűrűje okozta a balesetet, de az időjárási viszonyok miatt is el kellett volna halasztani a repülést

Félelmetes energia szabadult föl

ĀAz amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósai szerint a tongai vulkánkitörés olyan hatalmas energiát szabadított fel, amely mellett eltörpül a hirosimai atombomba