Krónika

A C- és a D-vitamin nem sokat ér a kór ellen

Olaszországban súlyos pénzbüntetésre, hatszáz és ezerötszáz euró közötti összegre büntetik az oltatlanul munkába álló 50 év feletti dolgozókat és főnökeiket

Megállapították, hogy a koronavírus miatti halálozás esélyét az immunerősítő étrend-kiegészítők nem csökkentik. Egy kutatás szerint az invermectin hatástalan a magas kockázatú betegeknél.

A C- és a D-vitamin nem sokat ér a kór ellen
Maszk és távolságtartás – Phnom-Penh főpostája előtt várakozó emberek
Fotó: AFP/Tang Chhin Sothy

A japánok túlnyomó többségének véleménye szerint túl lassan halad a koronavírus elleni oltások emlékeztető adagjainak kiosztása. A Guardian beszámolója szerint Kisida Fumio miniszterelnök járványkezelési rendelkezéseinek ellentmondásos a megítélése. A lap emlékeztet, elődje, Suga Joshide is abba bukott bele, hogy a közvélemény szerint nem tett eleget a pandémia leküzdéséért. Hozzáteszik, júliusban fogják megválasztani a japán parlament felsőházát, ami döntő a kormányfő számára.

Egy friss maláj kutatásban csaknem félezer idős, alapbetegségekkel rendelkező fertőzöttnél figyelték meg, mennyire hatásos a kór első hetében alkalmazott invermectin parazitaellenes szer. A JAMA folyóiratban megjelent kutatásból kiviláglik, hogy az érintett gyógyszer nem segít a tünetek enyhítésében és a súlyos állapot megelőzésében, ezért nem ajánlják annak használatát.

Kapcsolódó hír, hogy egy friss összegzés szerint nem mérsékelik a halálozás esélyét a vitaminok. A Toledói Egyetem kutatói huszonhat, korábban a témában megjelent tudományos írást foglaltak össze, amelyek összesen ötezerhatszáz covidos ember adatait summázták. A megfigyelésből kiderült, hogy sem a C- sem a D-vitaminnak, sem a cinknek nem volt befolyása a halálozásra – olvasható az EurekAlert közleményében. Az egyetlen pozitívum az, hogy a D-vitamin csökkentheti a lélegeztetőgépen és a kórházban eltöltött időt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Olaszországban a csökkenő járványmutatók ellenére is életbe lépett az ötven év felettiek munkavégzésére vonatkozó rendelkezés, miszerint kizárólag emlékeztető oltással dolgozhatnak az állami és a magánágazatokban egyaránt. A közigazgatásban négyszázezerre teszik az oltás nélküli 50 felet-tiek számát.

A helyi lapok emlékeztetnek arra, ha bármely ellenőrzés során mégis rajtakapnak valakit, hogy elegendő adag vakcina nélkül vagy oltatlanul dolgozik, a munkavállalót és a foglalkoztatóját is hatszáztól ezerötszáz euróig terjedő bírságra ítélhetik. Szlovákiából pedig arról érkezett hír, hogy február 22-re véget érhet a rendkívüli állapot, amelyet a koronavírus-járvány miatt rendeltek el. A kormány tavaly november 25-én hirdette meg kilencven napra.

Szlávik János lassan lazítana

„Lassan el kellene engedni ezeket az intézkedéseket” – ezzel reagált a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa a kérdésre, hogy mely járványügyi szabályokat tartaná meg. Szlávik János a TV2 Mokka című műsorában azzal indokolta kijelentését, hogy ha nagyon magas az átoltottság, emellett sokan átesnek a betegségen, elképzelhető, hogy Magyarországon is eljön az az idő, amikor már nem lesz szükség a korlátozásokra.

Példaként említette a maszk viselését a tömegközlekedésben. Szlávik János beszélt arról is, hogy szerinte véget ért a pandémia újabb hullámcsúcsa, de kiemelte, hogy ennek ellenére még sajnos eléggé sokan vannak a kórházakban és az intenzív osztályokon is. Megjegyezte, rengetegen akadnak, akik posztcovidtól szenvednek, de többségük néhány hónap alatt meggyógyul. A hétvégén 13 261 új fertőzöttet igazoltak, és meghalt 233 többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg 4741 beteget ápolnak kórházban, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma jelenleg 6 389 336 fő, közülük 6 156 649 fő a második, 3 791 546 pedig már harmadik oltását is felvette.
(FV)

Újabb tudományos díjat kapott Karikó Katalin

A portugál BIAL Alapítvány az orvosbiológia területén az elmúlt tíz évben közölt kiemelkedő színvonalú és tudományos jelentőségű publikációk elismerésére létrehozott díját kapta meg Karikó Katalin szerzőtársaival egy 2017-ben, a Nature folyóiratban megjelent cikkéért. A Pfizer–BioNTech és a Moderna Covid–19 elleni védőoltásában is alkalmazott mRNS-technológiát bemutató írás első szerzője Pardi Norbert volt, aki Karikó Katalinhoz hasonlóan Szegeden végezte egyetemi tanulmányait.

A harminchét kutató közös munkájaként még a világjárvány előtt megszületett cikk áttörést jelentett a vakcinatechnológiában. A kutatási jelentés leírta a betegségek kezelésére szolgáló mRNS-vakcina kifejlesztésének összetett munkáját, és bemutatta hatékonyságát is egerekben és majmokban – írja az MTI. A háromszázezer euróval járó elismerést pénteken Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem professzora és egyik fiatal munkatársa, Michael J. Hogan vette át Lisszabonban, ahol jelen volt Marcelo de Sousa köztársasági elnök is.
(FV)

Worldometers: a világon eddig csaknem 425,571 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,908 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 351,377 millió. A legtöbb új áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (735), Iránban (236), Japánban (185) és Indonéziában (176) regisztrálták.


A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Oroszországban (152 337), Dél-Koreában (95 347), Japánban (72 861), Vietnamban (46 880) és Hollandiában (63 956) bukkantak. A hivatalos adatok szerint eddig a legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (959 412), Brazíliában (644 362), Indiában (512 141), Oroszországban (346 235), Mexikóban (315 688), Peruban (209 468), az Egyesült Királyságban (160 581) és Olaszországban (152 989) szedte a járvány. A WHO nyilvántartása szerint eddig a Föld lakosságának 16,3 százaléka kapott három, 55,4 két és 62,9 százaléka egy oltást.

Kapcsolódó írásaink

Rossz évforduló

ĀSzlovéniában, Izraelben és Angliában is újabb enyhítésekről döntöttek a kormányok