Krónika

Rossz évforduló

Szlovéniában, Izraelben és Angliában is újabb enyhítésekről döntöttek a kormányok

Olaszországban tegnap volt a koronavírus felbukkanásának második évfordulója. Mint annak idején beszámoltunk róla, az első fertőzöttet 2020. február 20-án azonosították a lombardiai Codogno intenzív osztályán.

Rossz évforduló
Londonban ismét maszk nélkül zajlik az élet
Fotó: AFP/Niklas Halle’n

A pandémia kritikus időszakának végét az érintett egészségügyi intézményben pénteken jelentették be, amikor a Covid–19-részleget felszámolták, és ismét más betegek fogadására alakították át. A polgármester, Francesco Passerini pozitív hatásnak tartja, hogy a pandémia összetartó közösséggé kovácsolta a lakókat, ahol mindenki igyekszik a másiknak segíteni.

A Downing Street tegnapi közlése szerint ezen a héten megszűnhet az összes korlátozás Angliában. A londoni kormányfői hivatal tegnapi tájékoztatása szerint ezt várhatóan Boris Johnson miniszterelnök jelenti majd be. Izraelből is jó hírek érkeztek, hét végén ugyanis kiderült, hogy hamarosan már védettségi igazolványra sem lesz szükség. Naftali Bennett miniszterelnök szerint folyamatosan csökken a fertőzések száma, és a megbetegedések is egyre kevésbé súlyosak, mint korábban.

Szlovéniában újabb enyhítésekről döntött a kormány. Mint a helyi lapok beszámolnak róla, néhány kivétellel megszüntetik a covidigazolványok használatát, és eltörlik a tesztelési kötelezettséget. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szombaton a kormányülést követően arról beszélt, mától csak az egészségügyi és szociális el-látórendszerben, valamint a büntetés-végrehajtási intézetekben lesz kötelező a védettségi. Utalt rá, hogy a jövőben Szlovéniába karanténkötelezettség nélkül is be lehet utazni. A tárcavezető hozzátette, a maszk viselésének kötelezettsége zárt nyilvános helyeken továbbra is megmarad. Lengyelországban az elmúlt kilenc napban felére esett a friss fertőzöttek száma.

Két új alvariáns tűnt fel Ukrajnában

Két omikron alvariáns jelent meg Ukrajnában – közölte tegnap Ihor Kuzin tiszti főorvos, az egészségügyi miniszter helyettese. Kiemelte, egyelőre e mutánsok nem terjedtek el az országban, csak néhány esetet jegyeztek fel, leginkább olyan embereknél, akik külföldről tértek vissza. Ugyanakkor hozzátette, az egyik variáns aggodalomra ad okot, mert az alapnál is fertőzőbb, és valamivel súlyosabb lefolyású. A diagnosztizált fertőzöttek száma vasárnap hivatalosan 17 448 volt, százötvenketten hunytak el, így az áldozatok mutatója 104 518-ra emelkedett.
(FP)

Worldometers: a világon eddig csaknem 424,352 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,903 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 349,562 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (745), Mexikóban (470), Iránban (242) és Japánban (203) regisztrálták. A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Oroszországban (170 699), Dél-Koreában (104 824), Japánban (77 153), Indonéziában (48 484) és Vietnamban (47 200) bukkantak. A hivatalos kimutatások szerint a világon eddig a legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (959 130), Brazíliában (643 938) és Indiában (511 935) szedte a világjárvány.

Kapcsolódó írásaink

II. Erzsébet elkapta a koronavírust

ĀA 96. évében járó brit uralkodónak enyhe, náthaszerű tünetei vannak, és a következő egy hétben könnyített munkarendben látja el hivatali teendőit