Krónika

Párizs városa pénzt kap a Notre-Dame újjáépítéséért

Évente 3,4 millió euró közterületi díj

Parázs vita alakult ki Notre-Dame újjáépítése körül, mert sokan kétlik, hogy a székesegyház felújítására összegyűjtött pénzt arra kellene fordítani, hogy a francia főváros csökkentse tetemes adósságát.

A francia lapok arról írtak, hogy az építés irányítói azt kérik Anne Hidalgo polgármestertől, tekintsen el attól a pénztől, amelyet az építés során elfoglalt közterületért kellene fizetniük. Jean-Louis Georgelin tábornok, az építkezés irányítója levelet írt Anne Hidalgónak, hogy engedje el ezt az összeget, de Párizs nem akar lemondani az évi 3,4 millió euróról.

„A jog már csak ilyen” – nyilatkozott a polgármester helyettese a Le Parisien című lapnak. Brigitte Kuster jobboldali képviselő, aki a parlamenti vizsgálatot vezeti úgy véli, ebben az esetben el kellene engednie a fővárosnak ezt az összeget. „Hihetetlen, hogy egy közadakozásból finanszírozott építkezés ne legyen kivétel” – nyilatkozta a párizsi Le Figarónak. Megemlítette, hogy Nantes városában is leégett a székesegyház, de ott a polgármester eltekintett a hasonló díj beszedésétől az újjáépítés során.

Kapcsolódó írásaink