Krónika

Ausztriában márciustól eltörlik a korlátozásokat

A járvány kirobbanása óta az állam több mint 2,6 milliárd eurót költött ingyenes tesztekre

Eltörlik a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások többségét március 5-étől Ausztriában – jelentette be a napokban az osztrák kormány.

A lazításnak köszönhetően az oltatlanok teszt nélkül is igénybe vehetnek számos olyan szolgáltatást, amelyet eddig csak a megfelelő igazolásokkal rendelkezők számára volt elérhető. Ez azt jelenti, hogy egyebek között a sportlétesítményeket, a rendezvényeket, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat is bárki igazolás nélkül látogathatja.

A kizárólag az oltottaknak vagy a koronavíruson átesetteknek belépési jogosultságot biztosító 2G szabály csak a legsérülékenyebb területeken, például az idősotthonokban és a kórházakban marad fenn a dolgozók és a látogatók számára. Ugyanakkor kötelező marad az FFP2-es maszk viselete a kórházakban, az idősotthonokban, a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a bankokban és a postán. Minden más esetben csak maszkviselési ajánlás vonatkozik a zárt helyiségekre.

Karl Nehammer osztrák kancellár arra figyelmeztetett, hogy a világjárvány még nem ért véget, a vírus továbbra is a mindennapi élet része. Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter jelezte: a széles körben ingyenesen biztosított tesztelésben is paradigmaváltásra van szükség. A tünetmentes, teljesen immunizált emberek rendszeres tesztelésének nincs sok értelme, és rengeteg pénzbe kerül – tette hozzá.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta Ausztria több mint 2,6 milliárd eurót költött ingyenes tesztekre, amelyek társadalombiztosítási azonosítóval ingyenesen kiválthatók voltak. Mückstein egészségügyi minisztert megkérdezték, hogy meddig maradnak ingyenesek a PCR-tesztek, aki úgy válaszolt, jelenleg felülvizsgálják a kérdést, valószínűleg hamarosan egy új „tesztstratégiát” dolgoznak ki. Az ingyenes tesztelés március 31-ig még biztosan elérhető mindenki számára.

Hangsúlyozta, hogy az enyhítések ellenére a kormány ragaszkodik a kötelező védőoltáshoz. Magas átoltottságra van szükség, „hogy ősszel ne érjen bennünket meglepetésként egy új változat” – jegyezte meg.

Svájc teljesen kinyitott: február 17-étől az országba történő beutazáskor nem szükséges oltottsági, gyógyulási igazolványt vagy ­negatív tesztet bemutatni. A repülővel vagy távolsági busszal érkezőknek nem lesz szüksége belépési űrlapra. A tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben viszont továbbra is kötelezően kell maszkot viselni. Hollandiában szinte minden korlátozást feloldanak a jövő héten: alig lesz olyan hely, ahol viselni kell a maszkot, és a vendéglátóhelyek is ugyanúgy tarthatnak nyitva, ahogy a pandémia előtt. (FP)
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

 Svájc teljesen kinyitott: február 17-étől az országba történő beutazáskor nem szükséges oltottsági, gyógyulási igazolványt vagy ­negatív tesztet bemutatni. A repülővel vagy távolsági busszal érkezőknek nem lesz szüksége belépési űrlapra. A tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben viszont továbbra is kötelezően kell maszkot viselni. Hollandiában szinte minden korlátozást feloldanak a jövő héten: alig lesz olyan hely, ahol viselni kell a maszkot, és a vendéglátóhelyek is ugyanúgy tarthatnak nyitva, ahogy a pandémia előtt. 
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 421 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 5,88 millióan elhunytak, és 345,3 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Oltási akció, újra!

Ā6,386 millió a beoltottak, 7480 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 100 beteg