Krónika

Óriási aszteroida közelít a Föld felé

Bolygónk felé közelít egy hatalmas aszteroida – az 1999 VF22 –, ami egy hét múlva halad el a Föld mellett, és akár veszélyes is lehet bolygónkra - írta meg a Hirado.hu.

Óriási aszteroida közelít a Föld felé
Bolygónk felé közelít egy hatalmas aszteroida
Fotó: Pixabay

Egyenesen bolygónk felé közelít egy óriási aszteroida, ami jövő kedden, február 22-én érhet a Föld közelébe. Magyar idő szerint reggel 8 óra 54 perc körül lesz a legközelebb bolygónkhoz – írja az IFL Science. 

Az 1999 VF22-re keresztelt meteor nevét onnan kapta, hogy 1999-ben, október 31-én már megközelítette a Földet, azonban akkor csak napokkal később, november 10-én fedezte fel a Catalina Sky Survey.

Annak ellenére, hogy az objektumot a „potenciálisan veszélyes” kategóriába sorolták elhaladásának közelsége és mérete miatt, a jövő heti átrepülés mégis teljesen biztonságos. Az űrkőzet nem jut 5 366 000 kilométernél közelebb bolygónkhoz – ez majdnem 14-szerese a Föld és a Hold közötti távolságnak.

Objektum doboz

A biztonságos távolság ellenére, még mindig elég közel lesz ahhoz, hogy a csillagászok radar segítségével tanulmányozzák az aszteroidát.

Több mint egy évszázad óta ez a bolygónkhoz legkisebb távolságban elhaladó objektum.

Becslések szerint az égitest legközelebb 2150-ben közelíti meg ismét a Földet. A mostani érkezését a Virtual Telescope is élőben közvetíti majd, így végig lehet kísérni az objektum útját.

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Szegő Károly fizikus

ĀHetvennyolc éves korában elhunyt Szegő Károly fizikus, a magyar űrkutatás kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, a Wigner Fizikai Kutatóközpont professzor emeritusa, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja

Félelmetes energia szabadult föl

ĀAz amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósai szerint a tongai vulkánkitörés olyan hatalmas energiát szabadított fel, amely mellett eltörpül a hirosimai atombomba