Krónika

Megszűnt az ingyenteszt, mert drága volt

Az Egészségügyi Világszervezet tegnap bejelentette, hogy az omikron variánsfelfedezése óta már legkevesebb félmillió ember hunyt el a kór következtében

Nincs többé ingyenes tesztelés Svédországban, még a tüneteseknek sem. Mint a helyi média beszámolt róla, a költséges eljárás egyre kevesebb előnnyel jár a gyorsan terjedő és enyhébb lefolyású megbetegedést okozó omikron variánssal szemben.

Megszűnt az ingyenteszt, mert drága volt
Tömeges tesztelés Dél-Korea fővárosában, Szöulban
Fotó: AFP/Jung Yeon-Je

Karin Tegmark Wisell, a svéd közegészségügyi intézet vezetője arról beszélt, ha minden így menne tovább, a kiadások elérnék a heti ötszázmillió koronát. A szakember hozzátette, csakis az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozókat, illetve a legnagyobb kockázati csoportba tartozókat fogják ingyenesen tesztelni abban az esetben, ha valakinek tünetei vannak.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tegnap bejelentette, hogy az omikron variáns felfedezése óta már több mint százharmincmillióan kapták el a kórt, és legkevesebb félmillióan hunytak el a vírus következtében.

A világszervezet közlése szerint ezeket a számokat tavaly november óta regisztrálták. Abdi Mahamud, a WHO szakértője arról beszélt, a hatásos vakcinák korában ez soknak számít. Ez több mint tragédia, hiszen az előző hullámok a mostaniakhoz képest szinte nem is látszódnak – fogalmazott Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírus-járvány elleni küzdelemért felelős vezetője.

Felhívta a figyelmet, még mindig a pandémia közepén vagyunk, sok államban még csak most tetőzik – vagy fog – az omikron hullám. Hozzátette, az utóbbi hetekben növekedett a halálesetek száma világszerte annak ellenére is, hogy az omikron variáns általánosságban véve enyhébb tüneteket okoz.

Kárpátalja és még további két ukrán megye holnaptól átkerül a koronavírus-járványhelyzet szerinti legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkódú besorolásba. E területeken csak azok látogathatják a tömegrendezvényeket, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportlétesítményeket, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, vagy átestek a fertőzésen, illetve friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Folytatódik az akcióhét
 

Már 6,4 millióan vették föl a vakcinát, jól halad az oltás
 

Már kétmillió oltást adtak be a tavaly év végétől bevezetett oltási akciónapokon, ebből több mint háromszáznyolcvanezer első adag volt – nyilatkozta tegnap a közmédiának a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, azt mondta, biztató jelek mutatják, hogy az ötödik hullám csökkenő tendenciát mutat. A fertőzések mintegy kilencvenöt százalékát az omikron variáns okozza.

Eddig 6,4 millióan vették fel a vakcinát, hatvan százalékuk a harmadikat is megkapta. Az államtitkár hangsúlyozta, a fertőzésszámok csökkenése, valamint az, hogy a kórházban és a lélegeztetőgépen levők száma sem nő nagy mértékben azt jelzi, hogy a vakcinák működnek. Beszélt arról is, az akciónapokat folytatják: az első, a második, a harmadik vagy a negyedik adag is felvehető az oltóhelyeken. Ezeket továbbra is csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra, valamint szombaton 10 és 18 óra között tartják. Emellett nyitva áll a többi napokon az időpontfoglaló is – fogalmazott. Hozzátette, a negyedik adagról az orvosokkal kell konzultálni.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 402,208 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,785 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 321,863 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (669), Lengyelországban (310), az Egyesült Királyságban (276) és Ukrajnában (240) regisztrálták. A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Oroszországban (183 103), Japánban (95 945), Hollandiában (86 538), az Egyesült Királyságban (68 214) és Dániában (51 858) bukkantak. A hivatalos adatok szerint a világon eddig a legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (932 443), Brazíliában (633 894), Indiában (505 308), Oroszországban (337 390), Mexikóban (309 884), Peruban (207 317) és az Egyesült Királyságban (158 953) szedte a járvány.Eddig a Föld lakosságának 14,7 százaléka kapott három oltást.

Kapcsolódó írásaink