Krónika

Tovább emelkedik az egészségügyi dolgozók bére

Kásler Miklós: A Kormány minden idők legnagyobb béremelését hajtja végre az egészségügyi ágazatban

Nagy öröm számomra, hogy miniszterségem alatt került sor erre a korszakalkotó béremelésre - mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében, amelyben a béremeléseken túl beszélt az aktuális járványhelyzetről, az oltások fontosságáról, valamint reagált a baloldal támadásaira is.

Tovább emelkedik az egészségügyi dolgozók bére
Kásler Miklós: A Kormány minden idők legnagyobb béremelését hajtja végre az egészségügyi ágazatban
Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW / AFP

„Több nyugat európai országban rendkívül magas volt a fertőzési arány. A tárcavezető példának hozta fel Izraelt, ahol először érték el a magas átoltottságot, mégis napi több tízezer a fertőzöttek száma. Az átoltottságot viszonylag régen érték el és eltelt az a bizonyos 4-6 hónap, amíg az utolsó oltás utáni védettség határozottan csökken. Ezt a negyedik oltással úgy tűnik, hogy tudják pótolni” - hangsúlyozta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton.

„Két nagyon felkészült, magasan kvalifikált kutatócsoportot kezdeményeztem. Az egyik az immunológiai viszonyokat mind az 5 vakcina esetében az idő lefutásában vizsgálja. Ezt meg tudjuk mondani 2 oltás után, és meg tudjuk mondani a harmadik oltás után is, mert eltelt annyi idő, hogy az adatokat értelmezni, értékelni lehessen.

A fertőzés esélye az oltatlan, illetve a betegségen át nem esettekhez képest a kétszer oltottak körében 52 százalékkal kedvezőbb. A háromszor oltottak körében 80 százalékkal kedvezőbb a helyzet. A kórházba kerülés rizikóját nézzük, akkor az oltatlanokhoz képest a kétszer oltottak - persze a megadott 4 hónapon belül - 68 százalékkal vannak kedvezőbb helyzetben, a háromszor oltottak pedig 87 százalékkal. Ha a koronavírus miatt elhaltak esetében nézzük ugyanezeket a számokat, akkor az oltatlanokhoz képest a kétszer oltottak 80 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg, a háromszor oltottak pedig 93 százalékkal jobb helyzetben vannak.

Kásler Miklós újra felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára.

Kunetz úr kétségbe vonja a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn úr nyilatkozatát - ezt pedig már arra mondta, hogy a napokban Kunetz Zsombor hazugnak nevezte Kásler Miklóst azért, mert korábban említette, hogy onkológiai tevékenységek álltak le Németországban a koronavírus járvány miatt. Hozzátette: Ez tény kérdése, ennek utána lehet nézni. Nekem annyi maradt, hogy megtegyem a jogi lépéseket - hangsúlyozta.

Nagy öröm számomra, hogy miniszterségem alatt került sor erre a korszakalkotó béremelésre - mondta Kásler Miklós arra, hogy februárban érkezik az egészségügyi dolgozók emelt bére.

A beszélgetés végén az Úszó Nemzet Program alprogramjaként elindult „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” programmal kapcsolatban kiemelte: a sportnak rendkívül nagy szerepe van daganatos, megbetegedések megelőzésében, ezért is hirdették meg miniszteri hivatása elején, hogy az óvodától kezdve az élete végéig mindenki mozogjon” - derül ki az EMMI közleményéből.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink