Belföld

Érkezik az idei első emelt bér az egészségügyben dolgozóknak

Február első napjaiban érkezik az idei első emelt bér az egészségügyi dolgozóknak. Az átfogó béremelési programok keretében az ápolók bére újabb 21 százalékkal, az orvosok bére átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) lapunkhoz pénteken eljuttatott közleményéből. A béremelés 85 ezer szakdolgozót és több mint 18 ezer orvost érint. Emellett a háziorvosi és fogorvosi praxisokban dolgozók béremelését is támogatja a kormány. A nemzeti kormány kiemelten kezeli és biztosítja az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, a legnagyobb béremelés az egészségügyben zajlik – hívja fel a figyelmet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A kormány 2010 óta több ütemben emelte az ápolók és az orvosok bérét, az idei egészségügyi béremelésekre 257 milliárd forintot fordít.

Érkezik az idei első emelt bér az egészségügyben dolgozóknak
Az átfogó béremelési programok keretében az ápolók bére újabb 21 százalékkal, az orvosok bére átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Emmi közleménye felhívja a figyelmet, hogy az ápolók bére az elmúlt években több ütemben emelkedett, amelynek köszönhetően átlagosan ma több mint a háromszorosát keresik annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Az ápolók bére januártól újabb 21 százalékkal emelkedett. Most februárban összesen több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozó – aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátásban, vagy alapellátásban dolgozik, tehát pl. rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál – kapja kézhez az emelt bérét.

2010-ben egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ végzettségű ápoló átlagkeresete nem érte el a 160 ezer forintot, 2022-ben az átlagkeresete bruttó 517 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ végzettségű ápoló átlagkeresete, míg 2010-ben alig volt több mint 170 ezer forint, addig 2022-ben az átlagkeresete bruttó 575 ezer forint.

Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű (F2 fizetési fokozatba besorolt) diplomás ápoló átlagkeresete, míg 2010-ben nem érte el a 200 ezer forintot, addig 2022-ben az átlagkeresete bruttó 649 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű (F7 fizetési fokozatba besorolt) diplomás ápoló átlagkeresete, míg 2010-ben alig volt több mint 220 ezer forint, addig 2022-ben az átlagkeresete bruttó 690 ezer forint.

Az ápolói pályára készülő fiatalokat havi 40 ezer forintos ápolói ösztöndíjjal támogatjuk és az ápolók lakhatási körülményeit is javítjuk, a nővérszállók országszerte megújulnak és újak épülnek.

Az orvosi béremelési program is folytatódik. A szakorvosok az öt - vagy akár kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Amíg 2010-ben egy kezdő orvos bruttó alapbére 129.500 forint volt, 2022 januártól bruttó 619 ezer forintra nőtt az alapbére. Egy 20 éves jogviszonnyal rendelkező orvos bruttó alapbére 2010-ben 165.800 forint, míg 2022 januárjától már 1 millió 342 ezer forint a bruttó alapbére. Az orvosi béremelés 2023-ban is folytatódik. Az orvosi pályát választó fiatalokat a kormány jelentős ösztöndíjakkal támogatja.

2022. január 1-től jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege is. Az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, amely a bért terhelő közterheket is tartalmazza. Az egészségügyi béremelés kiterjedt a háziorvosokra is.

A finanszírozási rendeletben szereplő orvosi bértámogatás teljes összege akkor illeti meg az érintett háziorvosi és fogorvosi szolgáltatókat, ha az orvost heti 40 órában foglalkoztatják és a növekedés mértéke attól is függ, hogy a doktor szorosabb vagy lazább praxisközösséget vállal. 2022 január elsejétől a háziorvosi és fogorvosi praxisokban a szakdolgozók bére is emelkedik. A szakdolgozók bérfejlesztésben részesülnek és az ehhez szükséges fedezettel a praxisok finanszírozása is megemelkedik - írja közleményében a szaktárca.

Kapcsolódó írásaink