Krónika

Olaszországban már csak oltási igazolással lehet vásárolni

Tegnap megkezdődött az oltási igazolások általános használata Olaszországban. Eltörölték a külföldről érkezők tesztkötelezettségét, és meghosszabbították a szabadtéri maszkhasználat kötelezettségét.

Olaszországban már csak oltási igazolással lehet vásárolni
Fodrászhoz is csak az mehet, aki igazolni tudja a védettségét
Fotó: AFP/Riccardo Fabi

Oltási igazolás kell az üzletekbe való belépéshez, kivéve az élelmiszerboltokat és az alapvető szükségleti cikkeket áruló boltokat, közöttük a gyógyszertárakat. A kormány először úgy tervezte, hogy a postahivatalokban a nyugdíjak felvételéhez nem lesz szükséges az oltási igazolás, később viszont korrigálták, hiszen ötven év felettiekről van szó, akik számára kötelező az oltottság. Oltási igazolás szükséges a sport-létesítményekben, kulturális intéz-ményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, zárt és szabadtéri vendéglátóhelyeken, hotelekben, a városi tömegközlekedésben és a távolsági járatokon.

Az oltási igazolásnak legalább egy adag vakcina felvételét kell igazolnia. A mobiltelefonokra letöltött vagy papírra kinyomtatott igazolást az üzletek, hivatalok, intézmények bejáratánál ellenőrzik vagy a kasszánál fizetéskor. Ahol nem lehetséges az egyenkénti ellenőrzés, szúrópróbaszerűen zajlik a kontroll. Az oltási igazolást a betegségből való gyógyulás vagy negatív teszteredmény válthatja ki.

Az egy vagy két adag oltással bírók igazolásának érvényességét hat hónapra csökkentették. Az emlékeztető oltás felvételét is bizonyító igazolás hatályát határozatlan időre meg akarják hosszabbítani, de arról még nem született végleges döntés. Utóbbi hasznos lehet majd azoknak a külföldieknek, akik kora ősszel kapták meg az emlékeztető oltást, és a következő hónapokban vagy nyáron akarnak Olaszországba menni.

Február 1-jétől az ötven év felettiek számára kötelezőnek számít az oltottság. Nem elegendő többé az egy adag vakcina: aki csak egy oltást vett fel, ismét be kell oltatnia magát, és az emlékeztető oltást is pótolni kell. Az oltás vagy nem elegendő számú oltás nélkülieket egyszeri száz euróval bírságolják meg. Az oltási kötelezettség 28 millió ötven év feletti olaszt érint.

Az ország határain eltörölték a belépők tesztkötelezettségét, de az oltottsági vagy védettségi igazolás továbbra is kötelező. Február 10-éig továbbra is kötelező a maszkhasználat szabadtéren.

Worldometers: világszerte mintegy 379,6 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan csaknem 5,7 millióan elhunytak, és 299,5 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink