Krónika

Újra tömegével érkeznek a bevándorlók a határra

Folyamatos a nyomás

Az év első hónapjában tovább növekedett a migrá­ciós nyomás a magyar határ mentén. Januárban a rendőrség és a határőrség minden héten több mint háromezer esetben intézkedett illegális határátlépés miatt.

Ha áttekintjük a decemberi statisztikákat, jól látható, hogy az ünnepek körüli időszak folyamatos csökkenése után az év elejére ismét ezres nagyságrendben próbálkoznak illegális határátlépéssel a migránsok. A növekvő nyomással a tapasztalatok szerint az érkező embertömegek is egyre agresszívebbek lettek, a kormány meg is osztotta közösségi oldalán azt a felvételt, amelyen fiatal fér­fiak próbálnak meg kárt tenni a kerítésben és az azt őrző határőrökben.

A tendencia Európában sem egyedülálló. A spanyol civil hajó, az Aita Mari például 176 illegális bevándorlóval a fedélzetén kötött ki hétvégén Lampedusa szigetén. Az olasz jobboldali napilap, az Il Giornale példa nélkülinek nevezte az olasz partokra nehezedő migrációs nyomást az előző évek hasonló időszakaihoz képest. A számok pedig várhatóan tovább fognak nőni a tavasz beköszöntével.

Kapcsolódó írásaink