Krónika

Ausztria enyhít a szigoron, de…

Február 1-jétől kötelező lesz az oltás a 18 éven felülieknek

Egy hét múlva Ausztriában lépésenként enyhíteni fognak a koronavírus-járvány megfékezéséért elrendelt korlátozásokon – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Karl Nehammer kancellár.

A politikus közölte, hogy az enyhítéseket lépésről lépésre vezetik be, így 2022. február 5-től az üzletek 22 óra helyett már éjfélig nyitva lehetnek, az eddig engedélyezett 25 fő helyett egy-egy rendezvényen maximum 50 ember is részt vehet. Két hét múlva, 2022. február 12-én eltörlik az úgynevezett 2G-szabályt, vagyis az üzletekbe már nem csak azok mehetnek be, akiket háromszor beoltottak, vagy akik bizonyíthatóan átestek a fertőzésen. Február 19-én a 2G-szabályt eltörlik az éttermekben is, vagyis elég egy negatív koronavírusteszt ahhoz, hogy valaki beüljön egy étterembe.

 Az enyhítési szándék nem meglepő annak fényében, hogy Ausztriában február 1-jétől néhány kivétellel kötelező lesz az oltás minden 18 éven felüli személynek, aki az ország területén állandó lakcímmel rendelkezik. Az erről szóló kormányzati javaslatot az osztrák parlament alsóháza január 20-án szavazta meg 137 igennel, 33 ellenében. Várandós nőknek, orvosi igazolással rendelkezőknek és azoknak, akik fél éven belül átestek a fertőzésen, nem kell beoltatniuk magukat.

A svédek nem javasolják
 

Óvatosan kezdik a fiatalok oltását Angliában
 

Az Egyesült Királyságban a héten megkezdik a védőoltások felajánlását az olyan 5 és 11 év közötti gyermekek számára, akiket a leginkább fenyeget a koronavírus – közölte a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS). A szigetország visszafogottabban kínál oltásokat a legfiatalabbaknak, és nem tervezi a korosztály széles körű beoltását sem, mint ahogy azt például az Egyesült Államok vagy Izrael teszi – írja a Reuters.

Az NHS bejelentése szerint az egészségügyi protokoll szerint most a kockázati csoportba tartozó, vagy immunszupprimált emberrel együtt élő gyermekek kaphatják meg a Covid–19 elleni első oltást. Eközben a svéd egészségügyi hivatal közleménye szerint a koronavírus elleni vakcinák előnyei gyermekek esetében nem ellensúlyozzák a kockázatokat.
(LMA)

Tizenegyszer szúratta meg magát

Egészségére vált a sok injekció

Sosem érezte magát ennyire egészségesnek az a 85 éves indiai férfi, aki már tizenegy adag koronavírus elleni oltást kapott. Azt állítja, jó hatással volt rá a sok oltás. Korábban fájt a térde és a háta, de már nem, sőt még az étvágya is javult. Már a 12. dózis beadatására készült Brahmdeo Mandal, amikor valaki bejelentést tett a hatóságoknak.

A nyugdíjas postás ugyanis előszeretettel dicsekedett az ismerőseinek arról, hogy kevesebb mint egy év alatt tizenegyszer vette fel a vakcinát. Kiderült, hogy Mandal hamis személyi igazolvánnyal játszotta ki a rendszert. Az egészségügyi hivatal félrevezetése miatt le akarták tartóztatni, de öngyilkossággal fenyegetőzött.
(FP)

Immunizált tyúkok
 

Tojásból vonják ki az új vakcinát
 

A koronavírus ellen a teljes átoltottság még messze van, többek között azért, mert az alacsony jövedelmű országokban az első oltást is csak a lakosság 8,9 százaléka kapta meg. Az oltások felgyorsítása érdekében világszerte folyik az új, hatékony oltóanyagok keresése. Amerikai kutatók tyúktojásból egy új vakcinát állítottak elő, amely képes lehet megfékezni a covidjárványt – írják a News-medical.net portálon.

A vakcinához a kutatók tojótyúkokat immunizáltak, hogy úgynevezett SARS–CoV–2 poliklonális antitesteket termeljenek. A tyúktojásból kivonható antitesteknek kiemelt szerepük lehet a fertőzések megelőzésében.
(LMA)

Worldometers: világszerte csaknem 374 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,67 millióan elhunytak, és több mint 295,4 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink