Krónika

Kinyitott Anglia

Már nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként a szigetországi intézményekben, és megszűnt a maszkviselési kötelezettség is

Megszűnt csütörtökön a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában, bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés.

Kinyitott Anglia
A londoniak hosszú idő után újra maszk nélkül közlekedhetnek
Fotó: AFP/Justin Tallis

A brit kormány döntése alapján így már nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő. Tavaly ősztől az előírás tegnapi visszavonásáig a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által kiadott hazai, illetve a brit kormány által elismert külföldi oltási igazolást, vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kellett felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Ugyancsak megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is. Mindez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek maszkot. Sadiq Khan londoni polgármester be is jelentette, hogy a londoni tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést. Ennek elmulasztása a kormány intézkedése alapján immár nem jár bírsággal, de a tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek. A középiskolák osztálytermeiben már egy hete megszűnt a kötelező maszkviselés.

A kormány visszavonta emellett azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazta olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé tették a távmunkát. Boris Johnson a londoni alsóházban tartott múlt heti tájékoztatásában hangsúlyozta: a korlátozások feloldását az egész Európában példátlan sikerű nagy-britanniai oltási kampány tette lehetővé, és az, hogy az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződések száma az elmúlt hónapok nagyon gyors felfutása után a jelek szerint immár tetőzött.

A brit kormányfő elmondta: a 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta. A brit egészségügyi miniszté­rium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyság egészében eddig több mint 37 millióan kapták meg mindhárom oltási adagot; ez a teljes brit felnőtt lakosságnak csaknem a kétharmada. Koronavírus-fertőződés esetében egyelőre kötelező a karantén, de a kormány rövid időn belül ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban az angliainál is szigorúbb intézkedések voltak érvényben, de a helyi kormányok az utóbbi napokban szintén sorra jelentik be a korlátozások, előírások visszavonását vagy jelentős enyhítését.

A Bundestag előtt a kötelezettség kérdése

Bár az egészségügyi miniszter szerint a védőoltás jelenti a leghatékonyabb védekezést a vírus ellen, a kormány a parlament kezébe adja a döntést, így megkezdődött a vita a koronavírus elleni kötelező oltásról a Bundestagban. Az még nem ismert, hogy az erre vonatkozó jogszabályról mikor szavaznak, de valószínűleg tavasz előtt nem lép hatályba semmilyen törvény. A szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár hárompárti koalíciója három javaslattal állt elő.


Az első, hogy minden 18. életévét betöltő személynek kötelezővé teszik az oltást, amely összesen három vakcinát jelent. A védettség két évre szól, és az oltakozás elmulasztása pénzbírsággal sújtható. A második, hogy minden 50 év felettinek kötelezővé teszik az oltást, az oltatlanoknak pedig tanácsadó értekezleten kell megjelenniük. A harmadik, hogy marad minden a régiben, azaz nem lesz kötelező oltás.
(FP)

Szlovák dilemma: kapjon-e mindenki oltást?

A szlovák kormány azon töpreng, hogy kötelezővé tegye-e a koronavírus elleni védőoltás beadatását. Az egészségügyi és igazságügyi minisztérium elemzői a kötelezővé tehető oltás mellett vannak – írja a pozsonyi Új Szó. Eduard Heger kormányfő szerint ha megjelenik egy újabb variáns, amely miatt ismét sokan kerülnek kórházba, fontolóra vehetik a kötelező oltást.

A miniszterelnök türelemre int, úgy véli, egyelőre nem rendelkeznek elég adattal arról, hány esetben okoz kórházi kezelést igénylő megbetegedést az omikron változat, csak az adatokat kiértékelve lehet meghatározni a lakosság ellenállóképességét. Heger szerint négy módja van annak, hogy az oltást kötelezővé tegyék. Ezt az egészségügyi minisztérium vagy a Közegészségügyi Hivatal rendeletének módosítása, a törvény módosítása, illetőleg egy új törvény megalkotása útján tehetik meg.
(FP)

Kétszázezer vakcinát adományozunk Szudánnak

Magyarország 200 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adományoz Szudánnak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. Szudán így a hetedik afrikai ország, amelyik ilyen típusú segítséget kap a koronavírus-járvány legyőzéséhez Magyarországtól. A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarország kiveszi a részét a vírus elleni globális küzdelemből, az ország eddig 2,6 millió vakcinát adományozott afrikai államoknak.

Ugyancsak csütörtökön jelentették be – erre már korábban is történt utalás –, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer által fejlesztett covid elleni tabletta forgalmazását az unió területén. A Paxlovid nevet viselő gyógyszert a magas kockázati csoportba tartozó felnőttek kezelésére lehet majd használni, és az omikron ellen is hatásos.

(FP)

Worldometers: világszerte több mint 364 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan csaknem 5,65 millióan elhunytak, és 288 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink