Krónika

Hasznot hajtó bagolyhad nappaloz a hazai települések fakoronáin

Ingyen segítik a gazdákat

Egyéni megfigyelők, családok, óvodák és általános iskolák részvételére is számítva országos felmérést szervez az erdei fülesbaglyok (Asio otus) telelőhelyeiről január 28-tól a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Mint a szervezet tegnap tudatta, a január 31-ig tartó felmérésben az MME honlapján lehet bejelenteni a települések belterületein található fákon pihenő madarakat.

E faj egyedei telente az agrárterületek falvainak és városai-nak fáin csoportosan töltik nappali pihenőjüket. A baglyok valószínűleg azért választják ezeket a helyeket, mert a rájuk veszélyt jelenő nagyobb ragadozómadarak elkerülik az ember közelségét. A telelő példányok lakossági felmérése sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat, mintha azt csak hivatásos szakemberek végeznék, másrészt az év közben ritkán látható állatok megfigyelése izgalmas kaland a természeti élményekre vágyóknak.

Hozzáteszik, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az ezret is meghaladhatja. A korábbi felmérések szerint hazánkban csaknem 16 ezer bagoly telel át, akik négymilliónál több károkozó kisrágcsálót fogyasztanak el. Ezt a munkát a gazdálkodók csak környezetvédelmi kockázatot jelentő mérgek bevetésével tudnák megoldani.

Kapcsolódó írásaink