Krónika

Brüsszel vízágyúz, London lazítana

Az Egyesült Királyság kabinetje feloldhatja az önkéntes karanténkorlátozásokat, és bár a szabályok március 24-én járnak le, a miniszterelnök előre hozhatja a dátumot

Nagy számú fertőzöttről számoltak be hétfőn az osztrák hatóságok – viszont a halálozás szintje alacsony a szomszédos országban. Vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tüntetőket a hétvégén Brüsszelben.

Brüsszel vízágyúz, London lazítana
Könnygázt is be kellett vetni a belga fővárosban a korlátozások miatt demonstráló csaknem ötvenezer ember ellen vasárnap
Fotó: AFP/Nicolas Economou

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint az omikron variáns a járvány végét jelentheti Európában. A The Guardian tudósítása szerint Hans Kluge úgy véli, hogy a variáns új szakaszt hozott a pandémiába. Mint fogalmazott, az omikron márciusra a kontinens lakosságának hatvan százalékát megfertőzheti. A vezető szerint amint alábbhagy a mostani hullám, jó ideig fennállhat a globális immunitás. Hozzátette, a WHO-nál arra számítanak, hogy a kór nem tér vissza az év végéig, és akkor sem úgy, mint ahogy 2020-ban és ’21-ben tapasztaltuk.

Kapcsolódó hír, hogy az Egyesült Királyság kormánya a következő hetekben feloldhatja az önkéntes karanténkorlátozásokat. Ugyan a jelenlegi szabályok csak március 24-én járnak le, ám Boris Johnson miniszterelnök azt mondta, hogy előre hozhatja azok megszüntetését, ha az adatok is megengedik – ám ezt a WHO még korainak véli. Maria van Kerkhove, a szervezet technikai vezetője a hír kapcsán úgy nyilatkozott, ha nem vonulnak karanténba a fertőzöttek, a vírus újra terjedni fog. Bejelentette azt is, a WHO elkezdte kivizsgálni az új BA.2 variánst, miután több száz esetet regisztráltak az Egyesült Királyságban.

Több ezren, köztük más országok állampolgárai csatlakoztak a vasárnap tartott korlátozásellenes tüntetéshez Brüsszelben. A belga fővárosban összegyűlt mintegy ötvenezer ember holland, román, lengyel és albán zászlókat lengetve protestált az ellen, hogy védettségi igazolvány vagy negatív PCR-teszt szükséges a vendéglátóhelyek látogatásához. A helyi lapok szerint végül az történt, ami szokott – a tömeg erőszakossá vált, és miután a rendőrség többszöri felszólítására sem távoztak, vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták fel a csoportosulást.

Jelentős számú, 25 610 új fertőzöttről számoltak be hétfőn az osztrák hatóságok – ugyanakkor a halálozások száma viszonylag alacsony szinten maradt, hiszen mindössze kilenc esetet jelentettek. Nyugati szomszédunknál január 19. óta folyamatosan húszezer felett mozog a friss esetek átlaga. Öröm az ürömben, hogy a napi veszteség tíz fő körül hullámzik. Mint arról korábban beszámoltunk, az osztrák parlament alsóházában (Nationalrat) múlt csütörtökön fogadták el azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében februártól kezdve kötelezővé válhat a koronavírus elleni vakcina felvétele. Közben ismét előkerült a nemzetközi sajtóban az a tanulmány, amely szerint a Szputnyik jobban véd az omikrontól, mint a Pfizer. Az erről szóló cikk ugyanakkor még lektorálásra vár.

Nem kapkodják el a harmadik adag felvételét a franciák

Hétfőtől életbe léptek az új korlátozások Franciaországban. A helyi oltási igazolvány kizárólag három adag vakcina beadása után tekinthető érvényesnek. A legfontosabb korlátozási különbség, hogy mostantól a negatív teszt nem lesz elég a nyilvános helyeken való tartózkodáshoz, minden 16 év feletti személynek be kell mutatnia, hogy hány adag oltást vett fel. Kizárólag így mehetnek majd többek között kulturális eseményekre, mozikba, vendéglátóhelyekre, hotelekbe, szállhatnak fel vonatokra, távolsági buszokra vagy belföldi repülőjáratokra.

Amennyiben valaki csupán egy adaggal rendelkezik, be kell majd mutatnia egy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet. Ez természetesen azokra is vonatkozik, akik a közelmúltban átestek a fertőzésen. Emmanuel Macron elnök szándéka, hogy a korlátozásokkal nyomást gyakoroljon a négy és fél millió oltatlanra. Franciaországban a teljes lakosság 57 százaléka vette fel a harmadik oltást.

(LMA)

Negatív fertőzési rekord Izraelben

A múlt héten a világon lakosságarányosan Izraelben azonosították a legtöbb új fertőzöttet. Az ország adatai azért is meglepőek, mert egy nagy arányban átoltott társadalomról beszélünk – írja a Financial Times. A lap január 22-i kimutatása szerint száz emberre 192,6 beadott dózis jut, vagyis átlagosan majdnem megvan a két vakcina/fő. Persze ezen belül vannak oltatlanok és háromszor vagy negyedszer vakcináltak is. (Izraelben szinte mindenki a Pfizer termékét kapja/kapta.)

A 9,4 milliós közel-keleti államban jelenleg 527 233 aktív esetet tartanak nyilván. Rajtuk kívül további 187 867 embernek házi karanténban kell tartózkodnia, mert fertőzöttekkel érintkeztek. Az egészségügyi intézményekben ellátást igénylő 2181 beteg közül 783-an vannak súlyos állapotban, 144-en pedig lélegeztetőgépen. Az orgánum aláhúzza, hogy Izraelben nő a kórházi ápolást igénylő betegek száma. (LMA)

Nincs pardon, az omikron nem viccel

Csaknem nyolcvanmillió ember megbetegedéséért lehet felelős az omikron – jelentette ki tegnap Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója egy genfi találkozón tartott beszédében úgy fogalmazott, tudatlanság lenne kijelenteni, hogy a világjárvány végjátékban van, azonban lehetséges lesz kilépni a vészhelyzeti stádiumból.
 

Ehhez szerinte az szükséges, hogy a kormányok átfogó módon alkalmazzák a szükségszerű korlátozásokat, a folyamatos teszteléseket és a népesség emlékeztető vakcinálását. Gebrejeszusz megfogalmazása szerint a jelenlegi körülmények sajnos ideálisak ahhoz, hogy több variáns is megjelenhessen.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 352,882 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,616 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 280,684 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan hivatalosan Oroszországban (655), Olaszországban (352), Vietnamban (165) és Mexikóban (98) regisztrálták. A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan az Egyesült Királyságban (88 477), Olaszországban (77 696), Oroszországban (65 109), Hollandiában (64 630) és Japánban (48 411) bukkantak. A hivatalos adatok szerint Afrikában eddig a legtöbb áldozatot Dél-Afrikában (94 117), Tunéziában (25 988) és Egyiptomban (22 368) szedte a járvány. Eddig a Föld lakosságának 61,1 százaléka kapott egy, 52,2 két és 11,7 három adag vakcinát.

Kapcsolódó írásaink

A héten folytatódik az oltási akció

Ā6 millió 342 ezer a beoltott, 39 928 az új fertőzött és elhunyt 122 beteg - A megfelelő intézkedésekkel idén véget érhet az egészségügyi vészhelyzet