Krónika

Nincs pardon

Olaszországban februártól az üzletekben a belépéskor muszáj felmutatni az oltásit

Aláírta tegnap Mario Draghi olasz miniszterelnök azt a kormányrendelet, amelynek értelmében február 1-jétől minden üzletben már a belépéskor kötelező lesz az oltási igazolás felmutatása, még az esetleges vásárlás vagy fogyasztás előtt.

Nincs pardon
Tesztelés Horvátországban – tegnap több mint tízezer új esetet regisztráltak
Fotó: AFP/Denis Lovrovic

A rendelkezés minden 12 év feletti állampolgárra vonatkozik majd. Egyedüli kivételt az élelmiszerüzletek és az alapvető szükségleti cikkeket áruló kereskedelmi egységek jelentenek, mint például a gyógyszertárak. Nem lesz kötelező az oltási igazolás a rendőrségi vagy igazságügyi hivatalokba történő belépéshez sem.

Szinte egész Európa sötétvörösbe borult az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, január 20-i adatokat tartalmazó térképén. Kontinensünkön csaknem az összes régió a legsúlyosabb kategóriába került, ami annyit tesz, hogy az érintett részeken ötszáz fölött van a százezer főre jutó esetszám kéthetes átlaga. Ez alól a kivételt pusztán az észak-magyarországi (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye), valamint néhány lengyel és román régió jelenti.

Franciaországban február 2-tól fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat – jelentette be Jean Castex miniszterelnök. E naptól kezdve nem kötelező a kültéri maszkviselés, az otthoni munkavégzés csak ajánlott lesz, a kulturális és sportrendezvényeken pedig megszűnik a létszámkorlátozás. Ugyanakkor az oltottsági igazolás csakis három adaggal érvényes, és a jövőben egy negatív teszt – a kórházakat leszámítva – nem lesz elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez. Párizs e lépéssel gyakorlatilag rendkívül megnehezítette a vakcinálatlanok életét. A jelenleg hatályos törvény július végéig írja elő az oltottsági igazolás használatát – de ez még változhat a pandémia terjedésének függvényében.

Jobb a Szputnyik, mint a Pfizer


Egy kismintás laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy az orosz Szputnyik V vakcinával beoltott emberek omikronneutralizáló antitestjeinek szintje nem csökkent olyan mértékben, mint azoké, akik a Pfizer oltását kapták – írja a Reuters. A kutatást a moszkvai Gamaleya Intézet és az olasz Spallanzani Intézet tudósai végezték. A vizsgálat a különböző vakcinákat kapott emberek vérszérumát hasonlította össze.

A tanulmány – amelynek szakértői ellenőrzése még hátra van – kimutatta, hogy a Szputnyikkal kezeltek 74,2, míg a Pfizer–BioNtech-vakcinát kapottak vérének 56,9 százalékában találtak omikronspecifikus semlegesítő antitesteket. A kutatók elmondták, a második adag után három–hat hónappal vett minták azt jelzik, hogy a két Szputnyik V vakcinát kapóknál az antitestek szintje ellenállóbb volt az omikronnal szemben. A Szputnyik V egyelőre nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Az EU-s szerv dokumentumokat hiányol, amelyeket a hivatal szerint az orosz gyártó csak késve ad le.
(FP)

Gyorsan lecsenghet az omikron

Magyarországon a beoltottak száma 6 329 185, közülük 6 073 498-an a második, 3 457 497-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták – közölte a Koronavirus.gov.hu. Csütörtökön 15 957 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt hatvanöt beteg. A kormányzati portálon azt írták, az aktív fertőzöttek száma 167 425-re emelkedett, kórházban 2674 főt ápolnak, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen. Kiemelték, továbbra is várják a vakcinálatlanokat és azokat is, akik négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi adagjukat.

Az 5–11 éves gyermekek oltása csak előzetes időpontfoglalással lehetséges. Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója péntek reggel az M1 csatornán elmondta, jelenleg kevés páciens fekszik intézményük intenzív osztályán, akik többségében nincsenek beoltva, vagy négy hónapnál régebben kaptak vakcinát. Hozzátette, az omikron nagyon gyorsan átfertőzheti a lakosságot, ugyanakkor gyorsan le is csenghet, és a remények szerint ez jelentheti a pandémia végét.
(KK)

Worldometers: a világon eddig csaknem 343,884 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,595 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 275,208 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan hivatalosan Oroszországban (692), Mexikóban (278), Lengyelországban (248) és Vietnamban (177) regisztrálták. A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Belgiumban (67 448), Ausztráliában (64 520), Németországban (57 495), Hollandiában (57 471) és Mexikóban (50 373) bukkantak. A hivatalos adatok szerint Ázsiában eddig a legtöbb áldozatot Indiában (488 422), Indonéziában (144 201), Iránban (132 172), Törökországban (85 419), a Fülöp-szigeteken (53 309) és Vietnamban (36 443) szedte a járvány.

Kapcsolódó írásaink