Krónika

Olaszország az omikron tetőzésére vár

Tegnaptól védettségi igazolás kell a fodrászatokban, és február 20-tól minden ötven éven felülinek kötelező lesz az oltás

Az olasz egészségügyi tárca számításai szerint az új típusú koronavírus omikron variánsa okozta járványhullám a következő napokban érheti el a tetőpontját, de az esetszámok várhatóan csak márciustól csökkennek jelentős mértékben.

Olaszország az omikron tetőzésére vár
Védettségi igazolást ellenőriznek egy olasz szépségszalonba érkező vendégnél
Fotó: AFP/Davide Pischettola

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár a la Repubblica című napilap internetes televíziócsatornájának nyilatkozva szerdán kijelentette, hogy a következő két-három hétben a napi eseteknek, valamint a kórházban kezelt betegek számának a nagyarányú csökkenését várják. Hozzátette: hamarosan Olaszországban is elérik a nyájimmunitást, aminek köszönhetően talán februárban lehetőség lesz a járványkorlátozások enyhítésére, ahogyan ez az Egyesült Királyságban most történik. A sebészorvosból lett politikus emlékeztetett, hogy a járvány mostani hulláma sokkal később kezdődött el Olaszországban, mint az északabbra fekvő európai térségekben.

A SkyTG24 hírtelevíziónak nyilatkozó egészségügyi szakértők szerint az omikron variáns okozta negyedik hullám tetőzése január 23. körül várható.

A Draghi-kormány decemberi rendelkezései szerint tegnaptól kötelező a védettségi igazolás a fodrászatokban és a kozmetikai szalonokban is, vagyis a vendégeknek bizonyítaniuk kell a legalább egy oltás felvételét. Ennek hiányában negatív teszteredmény szükséges. Február elsejétől kötelezővé válik az oltás az 50 év felettiek számára, valamint kizárólag oltottsági igazolással lehet majd belépni a közhivatalokba, bankokba, postára és az üzletekbe. Kivételt egyedül a gyógyszertárak és az alapvető árucikkeket áruló boltok jelentenek.

Bár Olaszországban nem tették kötelezővé az oltakozást, a mintegy 5,5 millió oltás nélküli mindennapi élete mégis jelentős korlátozásokba ütközik a tömegközlekedéstől kezdve a munkavégzésig.

Az utóbbi huszonnégy órában több mint 192 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, és 380 olasz hunyt el a vírus okozta Covid–19-betegség szövődményei következtében. Hétfőn kevesebb mint százezer új fertőzöttet és 287 halottat regisztráltak, kedden 228 ezer új beteget diagnosztizáltak, és 434 volt a halottak száma.

A járvány 2020-as kezdete óta a regisztrált betegek száma túllépte a 6,4 milliót, a halottaké a 142 ezret. Jelenleg 2,6 millió az aktív betegek száma, majdnem húszezren vannak kórházban, több mint ezerhatszáz beteget intenzív osztályon ápolnak.

Nagy nyitás jön Albionban

A következő héten megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában – jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a londoni alsóházban tartott szerda délutáni tájékoztatásában hangsúlyozta: a döntést az egész Európában példátlan sikerű nagy-britanniai oltási kampány tette lehetővé, és az, hogy az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződések száma az elmúlt hónapok nagyon gyors felfutása után a jelek szerint immár tetőzött. Mindezek alapján jövő csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt jelenleg kormányzati rendelkezés írja elő.
 

A középiskolák osztálytermeiben már tegnaptól megszűnt a kötelező maszkviselés, és az oktatási minisztérium hamarosan visszavonja azt a szabályozást is, amely az iskolák közösségi helyiségeiben írja elő ezt.
 

A brit miniszterelnök bejelentette: a jelenlegi általános járványügyi szabályozás jövő szerda éjféli lejárata után sehol nem kötelező maszkot viselni Angliában, és ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti.
 

Az Egyesült Királyság egészében eddig 36,5 millióan kapták meg mindhárom oltást, ez a teljes brit lakosságnak kétharmada. Az egészségügyi tárca kimutatása szerint a szűrővizsgálatokkal újonnan azonosított koronavírus-­fertőződések száma az elmúlt egy hétben 39 százalékkal csökkent országszerte.
(FP)

Éberen figyelik a tendenciát

Nem zár be az új variáns miatt Új-Zéland

Új-Zéland azon kevés országok közé tartozik, ahol eddig sikerült elkerülni az omikron variáns megjelenését, azonban Jacinda Ardern miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy a járvány kitörése elkerülhetetlen, ennek megfelelően az ország szigorítani fogja a korlátozásokat, amint észlelnek ehhez köthető megfertőződést.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az ország nem fogja bevezetni a korábban alkalmazott zárlatokat, mivel jelenleg az ország nagy része narancssárga fokozatban van, ez pedig megköveteli bizonyos mértékben a maszk viselését és a védőoltás igazolását, de nem korlátozza a létszámot. Ám ha az omikron megjelenik, az észlelést követő 24–48 órán belül az ország vörös kategóriába kerülhet – írta a Washington Post.
(FP)

Worldometers: világszerte 332,1 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan csaknem 5,57 mil­lióan elhunytak, és 269,4 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink