Krónika

Sok a fertőzött, rossz időszakra készül Varsó

Elképesztően durván megnőtt az új esetek száma Németországban, erre a pandémia kezdete óta még nem volt példa, tegnap hajnalban 112 323 beteget találtak

Jelentős mennyiségű, napi ötvenezer fertőzöttet prognosztizál Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter. Mint a tárcavezető a közszolgálati tévében kifejtette, az állami alkalmazottak távmunkára mehetnek, a magánszektorbeli cégeknek pedig azt javasolta, hogy nekik is követniük kéne ezt a példát.

Sok a fertőzött, rossz időszakra készül Varsó
Intenzív osztály egy berlini kórházban
Fotó: AFP/Bodo Schackow

Lengyelország tavaly április óta most először jelentett be több mint harmincezer új fertőzöttet egy nap alatt, ami vitákat váltott ki a további szigorítások bevezetéséről. Adam Niedzielski hangoztatta, a kormány nem óhajt lezárásokat, sokkal inkább a covidigazolványok ellenőrzését szigorítaná. Hozzátette, az eredmények nagyon súlyosak, ezért roppant nagy teher nehezedik az ellátórendszerre.

Kapcsolódó hír, hogy akár napi kétszázezer is lehetett a valódi új fertőzöttek száma Izraelben – közölte tegnap az MTI az izraeli ynet hírportálra hivatkozva. Nahman As egészségügyi miniszter elmondása szerint a kedden teszteltek körében 71 593 koronavírusos személyt azonosítottak. A tárca amúgy vasárnap óta nem közli a friss adatokat, ugyanis az adatbázisok kialakításakor nem számítottak ilyen nagy mutatókra, így a rekordokat sincs hová bevinni. Indiából sem érkeztek jó hírek – a CNN az Egészségügyi és Családügyi Minisztérium tegnapi közlése alapján azt írta, 24 óra leforgása alatt hivatalosan 282 970-en kapták el a fertőzést. Az orgánum ugyanakkor hozzáteszi, a valós mutató ennek a többszöröse lehet.

Elképesztően durván megnőtt az új esetek száma Németországban, erre a pandémai kezdete óta még nem volt példa. Tegnap hajnalban 112 323 friss érintettről számolt be honlapján a Robert Koch Intézet (RKI), ami jóval meghaladja az előző rekordot. Mindeközben hivatalosan 239 beteg haláláról adtak hírt a hatóságok. Egyhetes átlagban százezer lakosra 584,4 új fertőzött jut jelenleg, amire ugyancsak nem akadt még példa a járvány 2020-as kezdete óta. Az egészségügyre egyre nagyobb nyomás nehezedik.

Prága elvetette a kötelező vakcináltatást


Csehország kormánya szerdán fontolóra vette a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét a kulcsfontosságú szakmákban dolgozók és a 60 év felettiek számára. A lehetséges döntését a lapzártakor érkezett hír szerint elvetette a kabinet. A napi új esetek száma rekordot döntött az országban. A jelentések szerint kedden 28 469 új fertőzöttet azonosítottak, ami több mint kétszer annyi, mint a múlt keddi 12 371.

Az oltás kötelezővé tételéről legelőször Ausztria döntött, és e kérdést véglegesen ma döntheti el a bécsi törvényhozás. A tervek szerint a vakcinálatlanok márciustól 600–3600 eurós pénzbírságra számíthatnak.
(LMA)

Távolról sincs vége a járványnak a WHO szerint

Figyelmeztetést adott ki a világ vezetőinek Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője. Mint írta, a pandémiának még közel sincs vége, és az omikron változat továbbra is nagy veszélyt jelent mindenki számára. A WHO vezetője azután tette a megjegyzését, miután új rekord esetszámot regisztráltak több államban is.

Franciaországban például csaknem félmillió napi új fertőzöttet jelentettek be, és a járvány eleje óta Németországban is először volt tízezer fölött az érintettek száma. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hangoztatta, még a kevésbé súlyos esetek is rendkívüli módon megterhelik az egészségügyi intézményeket.
(LMA) 
 

A cunami után a Covid–19 is elérheti Tongát


Súlyos bajba sodorhatják Tongát az Ausztráliából és Új-Zélandról érkező segélyszállítmányok. A szigetország ugyanis a szigorú karanténszabályoknak köszönhetően mindeddig megúszta a koronavírus-járványt, csak három esetet regisztráltak 2020 márciusa óta.

A szakemberek attól tartanak, hogy a segélyekkel együtt a vírus rendkívül fertőzőképes omikron mutációja is befut a térségbe. Bár az ország lakosságának hatvan százalékát már átoltották, ez nem azt jelenti, hogy a covid ne tudna gyökeret verni Tongán. Az ausztrál sajtóban a veszéllyel kapcsolatban azt írják, hogy Tongának a legnagyobb előnye, azaz az izoláltsága válhat a legnagyobb hátrányává.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 335,840 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,575 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 271,483 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (698), Lengyelországban (375), Mexikóban (320) és Ukrajnában (163) regisztrálták.

A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Ausztráliában (79 365), Mexikóban (49 343), Hollandiában (38 200), Belgiumban (37 435) és Dániában (36 474) bukkantak.

 A hivatalos adatok szerint Észak-Amerikában eddig a legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (870 240), Mexikóban (301 789), Kanadában (31 825), Guatemalában (16 191), Hondurasban (10 458) és Kubában (8345) szedte a járvány. 

Kapcsolódó írásaink