Krónika

Nem tudott elrejtőzni

Elfogták az osztrák rendőrökre lövöldöző embercsempészt

Elfogták tegnap hajnalban azt a moldovai embercsempészt, aki a feltételezések szerint hétfőn rálőtt több osztrák határőrre a Szentpéterfa–Eberau határátkelőnél – írta honlapján a rendőrség.

A járőrök Körmenden állítottak meg egy magyar rendszámú gépkocsit, amelynek három – utóbb előállított – moldovai utasa közül egy 25 éves férfi gyanúsítható a hivatalos személy elleni erőszakkal. A közleményben emlékeztettek arra, hogy az osztrák hatóságok jelzésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kedd reggel Szentpéterfán és környékén a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak bevonásával jelentős erőket mozgósított az embercsempész elfogására. A gyanúsított a rendelkezésre álló adatok szerint illegális bevándorlókat szállított Ausztriába, és amikor az osztrák határőrök intézkedni akartak ellene, egy földúton Magyarországra menekült.

A gyanú­sított kocsiban maradt, 22 éves társát már hétfőn elfogták az osztrákok, rajta kívül tizenkét illegális migránst találtak a járműben. A szakértők szerint az erőszakos eset azt jelzi, hogy a bűnözők szintet léptek, és immár a fegyverhasználattól sem riadnak vissza. Az illegális bevándorlók szállítása óriási bevételeket hoz a kiszolgáltatottságukkal visszaélő bűnözőknek. Tegnap egyébként harminchárom illegális migránst fogtak el a rendőrök Csongrád-Csanád- és tizenhatot Bács-Kiskun megyében.

A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően mindenkit visszakísértek az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Kapcsolódó írásaink