Krónika

Új fővárost épít Indonézia a zsúfolt Jakarta helyett

Jáváról Borneóba

Jóváhagyta az indonéz törvényhozás azt a törvényjavaslatot, amely áthelyezné az ország fővárosát Jakartából a távolabb fekvő és gyérebben lakott Kalimantán, más néven Indonéz Borneó régióba.

A jogszabály egyúttal rendelkezik a mintegy 32 milliárd dolláros (közel 10 ezer milliárd forint) gigafejlesztés jogi kereteiről is. Suharo Monoarfa fejlesztési miniszter a jogszabály elfogadását követően azt mondta, az új főváros egyben a nemzeti intenditás jelképe és új gazdasági központ lesz. A fővárost az indonéz szigetcsoport jávai nevén Nusantará­nak nevezik majd – tette hozzá.

A jelenlegi főváros Jakarta, a világ legnépesebb szigetének számító Jáván található, ahol az ország 273 milliós lakosságának csaknem 60 százaléka él, és ez a sziget adja az ország GDP-jének több mint felét. A metropolis lakossága meghaladja a tízmilliót, és nagyjából további hárommillió ember él a környező városokban, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát és állandósítja a közlekedési dugókat. Az áthelyezés végső dátuma 2024.

Kapcsolódó írásaink