Krónika

Franciaországi parlamenti igen az oltási igazolásra

A jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez – kivéve az egészségügyi intézményeket –, oltottsági igazolást kell bemutatni

A francia parlament kéthetes heves közéleti vita után vasárnap este elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó, az oltottsági igazolásról szóló törvénytervezetet.

Franciaországi parlamenti igen az oltási igazolásra
Sok francia tüntetett a szigorúbb szabályok bevezetése ellen
Fotó: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A többszörösen módosított szöveget a nemzetgyűlésben 215 igen szavazattal 58 nem ellenében, hét tartózkodás mellett fogadták el.

A kormány azt szeretné, ha január 20-án életbe lépne az új intézkedés, de az ellenzéki szocialisták jelezték, hogy bár megszavazták a javaslatot, az Alkotmánytanácshoz fordulnak az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának szavatolására, ami néhány nappal tovább késleltetheti a törvény kihirdetését – olvasható a Magyar Távirati Iroda közleményében.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésen és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldalon kívül végül valamennyi parlamenti párt megszavazta a végső szöveget. Az oltottsági igazolás – amely három oltás felvétele után kapható meg – az augusztus óta érvényben lévő, a vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel.

A jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, kivéve az egészségügyi intézményeket, hanem oltottsági igazolást kell bemutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken, sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon és belföldi repülőjáratokon. A törvény 16 éves kortól írja elő az oltottsági igazolás használatát, ugyanis 16 éves kortól nem kötelező szülői beleegyezés az oltás felvételéhez. A 12 és 15 év közöttieknek továbbra is elég a védettségi igazolást bemutatni.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai a járvány stabilizálódására utalnak. Az új esetek száma még mindig nagyon magas, de már nem emelkedik a múlt heti rekord fölé. A kormány oltási stratégiáért felelős biztosa optimistának mutatkozott a járvány kézben tartását illetően a lakosság magas átoltottsága miatt.

Alain Fischer úgy látja, hogy a magas esetszámok ellenére az omikron variáns okozta hullámot már nagyon jól ellenőrzés alatt tartja Franciaország, és annak levonulása után, március elejétől nyugodt időszak következhet. Vasárnap 278 ezer fertőzöttet regisztráltak az egy héttel ezelőtti 296 ezerhez képest, többségüknél az omikron variánst mutatták ki, miközben az intenzív osztályon ápoltak száma az elmúlt napokban már csökkent. Jelenleg 3850 súlyos beteget ápolnak a kórházakban.

Az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millió fő) felvette az oltás első adagját, míg 77,5 százaléka a másodikat, 45 százaléka pedig a harmadik dózist is megkapta.

Worldometers: világszerte csaknem 329,2 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,56 millióan elhunytak, és csaknem 267,9 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink