Krónika

Tonga: vulkán, robaj, szökőár

A légköri nyomáshullámot még hazánkban is érzékelték a műszerek

Január 15-én, szombaton, helyi idő szerint a késő délutáni órákban a Tonga-szigetek térségében – a Csendes-óceán nyugati részén, kb. 17 ezer kilométerre Magyarországtól – a tenger alatt vulkánkitörés történt, amelynek következtében szökőár-riadót is elrendeltek.

Tonga: vulkán, robaj, szökőár
A szökőár még a távoli japán város, Shakimaha kikötőjében is károkat okozott
Fotó: AFP/Koichi Nakamura

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán hamufelhője húsz kilométeres magasságba tört fel, hatalmas robaját pedig több, mint ezer kilométeres távolságban is hallották. A hirtelen kialakuló légköri nyomáshullámot a Föld minden egyes pontján, így hazánkban is érzékelték. Tonga fővárosában, Nuku’alofában 1,2 méteres cunamit figyeltek meg. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából.

A kitörés után nem sokkal Japánból, Hawaiiról, de még Alaszkából is érkezett jelentés szökőárról. Ennek fényében szinte a csodával határos, hogy Tongából egyelőre nem érkeztek hírek áldozatokról, noha a 176 szigetből álló, mintegy százezer lakosú ország alig harminc kilométerre fekszik a vulkántól. A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) tegnap lefújta a Tonga közelében lévő, tenger alatti vulkán kitörése nyomán elrendelt szökőár-riadót.

Kapcsolódó írásaink

Nem nyugszik a vulkán

ĀBeomlott a Cumbre Vieja vulkán északnyugati kürtője La Palmán, a lávafolyam ház méretű sziklákat sodor magával

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom