Krónika

Bírósági nem a maszkokra

Az elmúlt két hétben jelentősen nőtt a koronavírus omikron variánsával történő fertőzések száma Szlovákiában

Romániában ezentúl felfüggesztik a jelenléti oktatást, online folytatják a tanévet azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek hetvenöt százaléka betelt – jelentette be pénteken Sorin Cimpeanu oktatási és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Bírósági nem a maszkokra
Gyermekek utcai tesztelése Jeruzsálemben
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Az intézkedés egyelőre az összes érintett tanintézmény nyitvatartását eredményezi, ugyanis jelenleg a covidkórházakban a férőhelyek alig tizenhat százaléka foglalt.

Kapcsolódó hír, hogy a francia oktatási minisztérium ötmillió FFP2-maszkot oszt szét a következő napokban a tanároknak. Mindezen túl nyolcezer helyettesítő tanárt és kisegítőt szerződtet határozott időre a hiányzó oktatók pótlására, valamint a koronavírus-járvány miatt bevezetett új intézkedések adminisztratív feladatai­nak lebonyolítására – jelentette be pénteken Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a France Info hírrádióban.

Amennyiben egy osztályban egy diák tesztje pozitívnak bizonyul, nem kell ezentúl bezárni az osztályt, hanem valamennyi tanulójának négy nap alatt három öntesztet kell a szülők felügyelete mellett elvégeznie. Ezek ingyenesek, de a szülőknek írásban kell az iskolát tájékoztatniuk az eredményről. Pozitív esetben a tanintézmények feladata a további szűréseket (PCR- vagy antigénteszt) megszervezni a gyerekeknek. A francia igazságszolgáltatás felfüggesztette a kültéri maszkviselési kötelezettséget Párizsban. Csütörtökön a versailles-i adminisztratív bíróság hozott olyan döntést, amely felfüggesztett egy hasonló helyi határozatot a Versailles körüli Yvelines megyében, arra hivatkozva, hogy az „szélsőséges, aránytalan és nem megfelelő megsértése az egyéni szabadságnak”.

Az elmúlt két hétben jelentősen nőtt a koronavírus omikron varián­sával történő fertőzések száma Szlovákiában, ahol korábban teljes lezárás volt érvényben. Ivan Bosnák adatelemző szerint ez a fajta védekezés semmit nem ér, hiszen egyik országban sem volt sikeres, ahol alkalmazták – adta hírül az Új Szó. A szlovákiai egészségügy-miniszter, Vladimír Lengvarský szerint előfordulhat, hogy lerövidítik a kötelező karantént – olvasható a Paraméter cikké­ben. Korábban az ország gazdasági egyesületei arra figyelmeztettek, hogy a karantén nyomán tömeges munkaerőhiány alakulhat ki.

Nincs kegyelem, száz eurót fizetnek az oltatlan görögök


Havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a hatvan év feletti görögöknek, akik megtagadják az oltás felvételét. Jánnisz Ikonómu kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy tízből kilenc, koronavírussal összefüggő haláleset ebből a korcsoportból kerül ki. A január 16-án életbe lépő rendelkezés szerint a makacs görög polgárok száz eurót (mintegy harmincötezer forintot) kötelesek fizetni mindaddig, amíg nem pótolják a hiányosságukat.

Tanosz Plevrisz egészségügyi miniszter vasárnap azt közölte, hogy február 1-jétől oltatlannak minősülnek mindazok, akik nem tripláztak a második vakcina felvétele óta eltelt hét hónap alatt. A balkáni államban – ahol jelenleg az omikron a domináns – a 11,1 millió lakosból 7,1 millióan kaptak kettő és 3,9 millióan három szúrást. Görögországban eddig hivatalosan 1,6 millió fertőzöttet találtak, és 21 732 ember hunyt el a pandémiában.
(LMA)

A többség elégedett

Jóra értékelt hazai intézkedések

Ön mennyire elégedett azzal, ahogy az oltás zajlik a hazájában?
Ön mennyire elégedett azzal, ahogy az oltás zajlik a hazájában?
Fotó: Századvég

A magyar lakosság az átlagosnál szignifikánsan jobbra értékeli a problémák megoldására tett kormányzati lépéseket – derült ki a Századvég Alapítvány harmincezer európai lakos megkérdezésével készített felméréséből. A Századvég Európa Projekt 2021 elnevezésű kutatásból egyebek mellett kiderült, az államok egy kisebb – hazánkat is magában foglaló – része alapve­tően elégedett mind a vakcinálás biztosításával, mind a munkahelyvédelmi intézkedésekkel, a kontinens több mint felében azonban a gazdasági hatások tompításának kérdésében egy döntően elégedetlen társadalom képe rajzolódott ki.

Kifejtették, a vakcinálás lakossági megítélésének köszönhetően az európai államok listájának első harmadában található Magyarország, sőt a maximálisan elégedettek arányát tekintve hazánk az európai listavezető. Magyarországon a népesség ötvennyolc százaléka pozitívan értékeli a gazdasági károk enyhítésére tett lépéseket, a teljesen elégedettek közel egyharmados aránya pedig Európában a legmagasabb – fűzték hozzá.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 321,419 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,541 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 264,439 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (739), Lengyelországban (423), Vietnámban (171) és Mexikóban (148) regisztrálták. A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Ausztráliában (130 598), Mexikóban (43 523), a Fülöp-szigeteken (37 207), Hollandiában (35 452) és Belgiumban (31 889) bukkantak. A hivatalos adatok szerint Dél-Amerikában eddig a legtöbb áldozatot Brazíliában (620 609), Peruban (203 255), Kolumbiában (130 625), Argentínában (117 808), Chilében (39 355) és Ecuadorban (34 189) szedte a járvány.

Kapcsolódó írásaink