Krónika

Ukrajnában e hó végére várják a bajt

Újfent kitört a járvány Tiencsin városban annak ellenére, hogy Kínában a világ legszigorúbb intézkedéseit vezették be a közelmúltban

Különadót vetne ki az oltatlanokra a kanadai Québec tartomány. Ihor Kuzin ukrán országos tiszti főorvos szerint hazájában január végén ismét kirobbanhat a járvány. Izraelben ismét rekordott döntött a fertőzöttek száma.

Ukrajnában e hó végére várják a bajt
Utcai tesztelés Új-Delhiben egy romos épületen át fényképezve
Fotó: AFP/Sajjad Hussain

Újfent kitört a járvány a kínai Tiencsin városban. Történt mindez annak ellenére, hogy a világ legszigorúbb intézkedéseit vezették be. Mint a helyi sajtó beszámolóiból kiderül, a kikötővárosban sehogy sem képesek fellelni a jelenlegi omikronhullám forrását. E mutáns egyébként már tavaly decemberben megjelent ott, ám a jelenlegi fertőzést kiváltó vírus genomja más, mint az egy hónappal ezelőtti. Tiencsin városvezetése megkezdte a tizennégymilliós lakosság tesztelésének második fordulóját. Az elsőben 7,9 millió embertől vettek mintát, és hetvenhét érintettre bukkantak.

Január végén újra fellángolhat a koronavírus-járvány – jelentette ki tegnap Ihor Kuzin, az ukrán országos tiszti főorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a BBC Ukraina internetes kiadványnak. Mint a Kárpáti Igaz Szó oldalán olvasható, a csúcspont várhatóan februárban lesz, fokozatos csökkenéssel egészen áprilisig. A miniszterhelyettes hozzátette, a fertőzés terjedési üteme függ a járványellenes intézkedések hatékonyságától, valamint attól, hányan veszik fel addig a védőoltás két dózisát és a harmadik, emlékeztető adagot.

Izraelben ismét rekordot döntött a fertőzöttek száma, miközben csökkentették a karantén idejét. Kedden 360 ezer tesztet végeztek, amelynek több mint tíz százaléka lett pozitív. A szakemberek mindemellett úgy vélik, a valós mutató százezer lehet, csak több tízezer érintett tünetmentesen vészeli át a kórt. Jelenleg 156 393-an vannak kötelező otthoni karanténban.
Az országban eddig hivatalosan 8274 ember életét követelte a pandémia, és mintegy 1,589 millióan kapták el a vírust, több mint kétszázezer betegről tudni.

Különadót vetne ki a kanadai Québec tartomány azokra, akik orvosi felmentés hiányában nem akarják beoltatni magukat a koronavírus ellen – közölte tegnap Francois Legault, a tartományi kormány vezetője. Mint fogalmazott, ezek az emberek pénzügyi terhet jelentenek polgártársaik számára. Hozzátette, miközben a tartomány területén élő felnőttek mindössze tíz százaléka vakcinálatlan, addig az intenzív osztályokon kezeltek csaknem felét ők adják.

Az összes vakcina hatékony


Az előzetes adatok továbbra is azt mutatják, hogy az új típusú koronavírus ellen rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak az omikron variáns által okozott súlyos betegségek és a kórházi kezelések megelőzésére is – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az EU amszterdami székhelyű hatóságának szerepét betöltő ügynökség úgy fogalmazott, tanulmányok szerint az omikron változat esetében a vakcinák hatékonysága valamivel alacsonyabb és idővel csökken is.

Ugyanakkor kiemelték, noha az omikron fertőzőbbnek mutatkozik, mint más változatok, a vele történt megfertőződés után kisebb a kockázata annak, hogy az érintettek kórházba kerüljenek. Az EMA tegnap azt is közölte, a gyakori oltás gyengítheti az immunrendszert. Hozzátették, inkább a járvány visszaszorítására kell koncentrálnunk.
(LMA)

A megfázás jó lehet a kór ellen

A közönséges megfázás is védelmet nyújthat a koronavírus ellen – derült ki egy minap publikált átfogó tanulmányból. Az Imperial College London tudományegyetem vezető virológusai által jegyzett kutatás szerint a nátha által generált T-sejtek képesek felvenni a küzdelmet a coviddal szemben is – írja a BBC. A szerzők abban bíznak, hogy az eredmények hozzájárulhatnak az úgynevezett második generációs vakcinák kifejlesztéséhez.
(FP) 

Worldometers: a világon eddig csaknem 314,590 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,524 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak
száma jelenleg 261,964 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (745), Lengyelországban (684), Ukrajnában (193) és Mexikóban (162) regisztrálták.

A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Ausztráliában (102 567), Portugáliában (40 945), Mexikóban (33 626), Németországban (33 274) és a Fülöp-szigeteken (32 246) bukkantak. A hivatalos adatok szerint Ázsiában eddig a legtöbb áldozatot Indiában (484 655), Indonéziában (144 150), Iránban (131 972), Törökországban (83 980), a Fülöp-szigeteken (144 150) és Vietnamban (34 787) szedte a járvány.

Kapcsolódó írásaink