Krónika

Sok államban nem szabadon választott kérdés a vakcina felvétele

Németországban a szövetségi parlamentnek még az első negyedévben döntést kell hoznia a koronavírus elleni kötelező oltás bevezetéséről

Több európai ország is kötelezővé teszi a koronavírus elleni vakcina felvételét, ám az elképzelés nem mindenhol találkozik a lakosság helyeslésével.

Sok államban nem szabadon választott kérdés a vakcina felvétele
Ausztriában sokan tiltakoztak a kötelező oltás bevezetése ellen
Fotó: AFP/Florian Wieser

Már az első negyedévben kötelezővé tehetik Németországban a koronavírus elleni vakcina felvételét. Emiatt akár rendkívüli üléseket is tarthat a szövetségi parlament és a Szövetségi Tanács, de azok nélkül is döntés születhet az első negyedévben. Korábban Olaf Scholz kancellár a márciust jelölte meg a kötelező oltásról szóló döntés céldátumaként, erről a szövetségi parlamentnek (Bundestag) kell döntést hoznia.

Ausztriában februárban vezethetik be az általános oltási kötelezettséget, és március 15-től kérnék azt számon a 14 év feletti lakosságon, majd ezt háromhavonta megismételnék. A büntetés alkalmanként 3600 euró (1,28 millió forint) is lehetne, ha valaki nem oltatja be magát. A javaslat hamarosan az osztrák szövetségi parlament elé kerülhet. A technikai nehézségek mellett ugyanakkor alkotmányjogi akadálya is lehet a kötelező oltás bevezetésének.

Görögországban a 60 év felet-tiek kötelező oltásáról döntöttek még decemberben, de csak jövő hétfőtől bírságolják meg azokat, akik elmúltak hatvanévesek, de még oltatlanok. Ők havonta száz eurós (36 ezer forint) büntetést kaphatnak, ami Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök szavai szerint az igazságosság megnyilvánulása. Érvelése szerint nem igazságos, hogy az oltottak egészségügyi szolgáltatásoktól esnek el az oltatlanok megbetegedései miatt.

Olaszország meghatározott életkori csoportban szintén általános oltási kötelezettségről határozott. A dél-európai országban éppen hétfőn lépett hatályba az 50 év felettiek oltási kötelezettsége, február közepétől a oltási kötelezettséget az összes munkahelyre kiterjesztik az 50 év felettiek számára az állami, illetve a magánszférában egyaránt, és nemcsak elbocsátással, de bírsággal is sújtják az oltást elmulasztókat.

A korosztálynak február elsejéig van ideje az első adag pótlására, akinek pedig már van egy oltása, fel kell vennie a másodikat, illetve az emlékeztetőt. Ellenkező esetben 100 eurós bírságot szabhatnak ki rá, amit az adóhivatal szed be. Február elsejétől az üzletekbe való belépéshez negatív teszt vagy oltási igazolás kell, kivételt az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok jelentenek. A tömegközlekedési eszközökön is kötelezővé tették az oltottságot, legalább egy oltás szükséges, a negatív teszt már nem elegendő.

Franciaországban a múlt héten fogadta el a parlament alsóháza a védettségi igazolvány szigorítására vonatkozó javaslatot, eszerint február 15-től negatív teszt nem lenne elég, már csak oltási igazolvánnyal lehetne látogatni vendéglátóhelyeket és más közösségi helyszíneket, illetve csak oltottak és gyógyultak használhatnák a távolsági közlekedést. Ez a gyakorlatban egy álcázott oltási kötelezettséggel érhet fel. Szlovéniában az alkotmánybíróság éppen azért találta alkotmányellenesnek a gyógyultság vagy oltottság széles körben történő megkövetelését még decemberben, mert az a bírák szerint tulajdonképpen oltási kötelezettséget jelent, aminek viszont nincs törvényi alapja.

Pozitív tapasztalatok
 

Van remény arra, hogy a Szputnyik V megkapja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét


Pozitívan értékelték az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői oroszországi látogatásuk során a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének eljárását – közölte az MTI tudósítása szerint Gyenisz Logunov, a Gamaleja Központ helyettes vezetője kedden a Szolovjov Live YouTube-csatornán. „Ami a gyártási szabványok elismerését illeti, az még folyamatban van, mert harmonizálni kell az európai, kínai és oroszországi termelési szabványokat.

Ami pedig a klinikai vizsgálatok elvégzésének elismerését illeti, az EMA már meglátogatott bennünket, és nincsenek kritikus megjegyzései, a klinikai vizsgálatok elvégzése szempontjából pozitív értékelést kaptunk” – mondta. Logunov reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hónapokban megoldódik az oltóanyag-előállítási szabványok harmonizációjának kérdése az ügynökséggel. A Gamaleja Központ helyettes vezetője még december közepén arról beszélt, hogy az EMA szakértői a közeljövőben Oroszországba érkeznek, hogy a helyszínen ellenőrizzék a Szputnyik V vakcinát gyártó üzemeket.
(FP)

Kapcsolódó írásaink

Tüntetések Európában

ĀKoronavírus. A covid új változatát – amely a delta és az omikron törzsek hibridje – fedezték fel Cipruson, és mint a helyi egyetem közölte, a mutánst deltakronnak nevezték el