Krónika

Nagyobb a füstje, minta lángja: csak marketingfogás az IHU

A világ, ha nem is örömmel, de szinte várja, hogy mikor bukkan fel a vírus új verziója

Franciaországban a covid egy új variánsát fedezték fel, amely a vírus eredeti törzsének negyvenhat mutációját tartalmazza.

Nagyobb a füstje, minta lángja: csak marketingfogás az IHU
A nemzetközi laboratóriumokban folyamatosan monitorozzák az új vírusokat
Fotó: AFP/dpa/Jens Buttner

A B.1.640.2 névre keresztelt variáns először Dél-Franciaországban bukkant fel. Franciaország ugyanazon régiójában 12 ember tesztje lett pozitív a törzstől. A tudósok azt gondolják, hogy az első eset Kamerunból érkezett az országba – derül ki a Mirror összeállításából. A mutációk miatt úgy tűnt, hogy ez a vírus akár a szokottnál is könnyebben terjedhet, és van rá esély, hogy az immunrendszerünk védelmét is hatékonyabban tudja megkerülni. A B.1.640.2 azonosítójú variánsnál az eredeti vuhani kórokozóhoz képest összesen 46 mutációt találtak a kutatók.

Ugyanakkor a B.1.640 változatot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már „megfigyelés alatt álló variánsként” határozta meg. A vírusnak ezt a törzsét először a Kongói Köztársaság tudósai fedezték fel még az elmúlt év szeptemberében, az omikron variáns előtt. Az új változatról szóló beszámolót – amelyet a francia kormány által támogatott szakértők írtak – még nem vizsgálták felül, de a tudósok úgy vélik, egyelőre nincs ok az aggodalomra, mivel a változat ezidáig nem okozott nagyobb bajt, hiszen a hivatalos adatok alapján nem tudott elterjedni.

Már csak azért sem, mert jött az omikron, és mindent letarolt, és mellette az IHU-nak nevezett változat – nevét onnan kapta, hogy Franciaországban az IHU Méditerranée Infection intézet fedezte fel – nemigen tud labdába rúgni, és jó eséllyel el is hal majd, mivel az omikron beteríti a világot.

Egy francia újságíró olajat is öntött a tűzre, amikor arról számolt be, hogy mostanra kilencszáznál többen kapták el a vadonatúj mutánst, amely azóta az Egyesült Királyságban is megjelent. Mindez azonban nem állja meg a helyét.

„Ennek a variánsnak jó esélye volt arra, hogy bajt okozzon, de amennyire meg tudjuk állapítani, ez nem történt meg ” – fogalmazott Tom Peacock brit virológus. Az Egészségügyi Világszervezet is jelezte a héten, hogy a B.1.640.2 ugyan a radarjukon van, de nem igazán tűnik veszélyesnek.

Az amerikai CBS News arra gyanakszik, hogy a mutánsnak ezúttal remek volt a marketingje. „Onnantól, hogy az intézet ráaggatta az IHU nevet, a közösségi médiában rögtön felkapták a hírét. Miután a legtöbb mutációnak nincs saját neve, ezért sokan azt hitték, hogy ezt komolyan kell venni, ráadásul az omikron óta, ha nem is örömmel, de a világ szinte várja, hogy mikor jön a koronavírus következő verziója”-tették hozzá.

Enyhítés a tejeskörűen beoltottak számára
 

Megszűnt az Angliába utazók indulás előtti tesztkötelezettsége
 

A külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége péntektől megszűnt, és az érkezés utáni teszt eredményét sem kell elkülönítésben megvárni. A brit kormány két lépésben enyhíti az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat: vasárnap hajnaltól megszűnik az angliai érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme is, és attól az időponttól elégséges egy gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése az érkezés utáni második nap végéig.

Az előírások enyhítése a koronavírus ellen teljeskörűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve – oltási státusztól függetlenül – a 18 éven aluliakra vonatkozik. Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a módosításokat. A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni.
(FP)

A Moderna is ezt ajánlja

Egyre többen javasolják a negyedik oltást

A Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel arra figyelmeztet, hogy az embereknek ősszel szükségük lehet a negyedik covidoltásra, mivel az emlékeztető oltások hatékonysága idővel csökkenni fog – írja a CNBC. Bancel elmondta, hogy azok, akik tavaly ősszel kapták meg az emlékeztetőt, valószínűleg elegendő védelmet kapnak ahhoz, hogy átvészeljék ezzel a telet. Bancel szerint azonban az emlékeztető oltások hatékonysága valószínűleg több hónap alatt csökkenni fog, hasonlóan ahhoz, ami az első két dózisnál történt.

A negyedik oltás kérdése már Magyarországon is napirenden van. „Már nagyon esedékes a negyedik vakcina” – mondta Rusvai Miklós virológus, aki szerint ez elsősorban azoknál lehet szükséges, akiket nagyon korán oltottak, hiszen körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődtek az immunizálások az egészségügyben, az idősotthonokban. A Pfizer vezérigazgatója egyébként még korábban, december elején arról beszélt, hogy a harmadik oltás nagyon jó védelmet nyújthat a koronavírus omikron variánsával szemben, azonban így is előbb szükség lehet a negyedik dózisra, mint azt korábban feltételezték.
(FP)

Worldometers: világszerte 301 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,5 millióan elhunytak, és több mint 257,7 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Újabb oltási akció kezdődött

Ā6 millió 278 ezer a beoltott, 6524 az új fertőzött és elhunyt 101 beteg - A delta mellett az omikron vírusvariáns is terjed - Merkely: A teljes oltás a három oltás