Krónika

Már az omikron uralja a világ járványtérképét

Az új, villámgyorsan terjedő mutánst, amely az Antarktiszra is eljutott, egy nap alatt több mint egymillió embernél mutatták ki az Egyesült Államokban

Frontális támadásban van a koronavírus új mutáns változata, az omikron. Világszinten Európában a legmagasabb a százezer főre jutó új fertőzöttek száma, csak Franciaországban több mint egymillió esetet regisztráltak karácsony és újév között.

Már az omikron uralja a világ járványtérképét
Tesztkészletre várnak a helyiek New York Brooklyn városrészében
Fotó: AFP/Spencer Platt

Romániában az elmúlt hét napban gyorsabban terjedt a koronavírus-járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta. A hétfővel záruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint a korábbi hét napban (4682). Ugyanakkor az ötödik hullám jelei még alig vagy egyáltalán nem láthatók a kórházi és az elhalálozási statisztikákban. Jelenleg 2478 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 403-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Ausztriában a múlt év végére dominánssá vált a koronavírus korábbinál fertőzőbb, világszerte terjedő omikron variánsa. Az osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (AGES) adatai szerint az 52. naptári héten Ausztriában 2915 esetben mutatták ki a delta mutációt, míg 4360 esetben az omikron variánst, amely eddig 6768 osztrák szervezetében volt jelen.

Norvégia szintén hétfőn jelentette, hogy az omikron variáns került túlsúlyba az új fertőzöttek körében. Az FHI közegészségügyi intézet szerint az elmúlt héten az omikron az új esetek 65,4 százalékáért volt felelős. Összesen pedig több mint 16 300, omikronnal fertőzött embert tartanak nyilván. Cipruson az utóbbi egy hét alatt jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma. Január 2-án 3538 új fertőzöttet azonosítottak, egy héttel korábban a napi esetszám még nem érte el a kétezret.

Kuvait óva intette állampolgárait attól, hogy az omikron variáns rohamos terjedése miatt Európába utazzanak. Az emírség külügyi tárcája ezzel összefüggésben különösen Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot és Spanyolországot említette. A minisztérium egyben felszólította a már Európában tartózkodó kuvaiti állampolgárokat a hazatérésre.

Izraelben az omikron variáns terjedésére tekintettel hétfőn megkezdték a negyedik oltást a 60 évesnél idősebbek és a egészségügyi személyzet számára a járvány ötödik hullámában, miután tízezer fölötti új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak a hétfőn elvégzett teszteléssel az egészségügyi minisztérium honlapja szerint. A tömeges fertőzések ellenére jelentősen enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát, mert az omikron változat már a helyiek körében terjed, és csökkent a határzár jelentősége. Vasárnaptól lekerül a tiltólistáról többek közt Dél-Afrika, Kanada, Franciaország és Magyarország, de továbbra sem utazhatnak az izraeliek egyebek között az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba.

A koronavírus eljutott az Antarktiszra is. Az egyik kísérleti állomáson a szigorú óvintézkedések ellenére a személyzet kétharmada megfertőződött. December 14. óta a Princess Elisabeth Antarctica kutatóállomás 25 munkatársából 16-nak lett pozitív a vírustesztje – ismertette a BBC. A beoltott munkatársaknál csak enyhe tünetek jelentkeztek. Feltételezések szerint az omikron variánssal fertőződhettek meg, mivel állomáshelyüket dél-afrikai átszállással érték el.

Hétfőn több mint egymillió embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az Egyesült Államokban, ami új globális rekordnak számít – írja a brit Guardian hozzátéve: elsősorban az omikron variánssal fertőzött betegekről van szó. Ráadásul sokan otthoni teszteket használnak, ami nem jelenik meg a hivatalos statisztikákban, így sokak szerint az új rekord is alulbecsüli a valódi számot.

Juhok népszerűsítik a német oltási kampányt

Juhokat és kecskéket is bevetnek az oltás népszerűsítésére Németországban: hétszáz állat segítségével egy százméteres fecskendő alakját rajzolták ki egy német legelőn, hogy minél több embert ösztönözzenek a koronavírus elleni védőoltás felvételére. Az állatokat hétfőn a Hamburgtól délre fekvő Schneverdingenben terelték össze az akcióhoz.

A DPA hírügynökség beszámolója szerint egy juhász több napig gyakorolt az állatokkal. Végül úgy sikerült beállítania őket a megfelelő formációba, hogy kenyérdarabokat rakott ki a fecskendő alakjában. Az akciót szervező Hanspeter Etzold elmondta, hogy azokat akarták megszólítani, akik még mindig ódzkodnak az oltástól.
(FP)

Worldometers: világszerte csaknem 293,3 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 5,66 millióan elhunytak, és 255,6 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink