Krónika

Támad a járvány Franciaországban, mégis enyhítenek a karanténon

Csak hét nap az izolálási idő

Tegnap Franciaország is azon országok közé került, ahol a járvány kezdete óta több mint tízmillió koronavírusos esetet regisztráltak.

A francia egészségügyi hatóságok egy nap alatt 219 126 új megbetegedést jelentettek, amivel az Egyesült Államok, India, Brazília, Nagy-Britannia és Oroszország után Franciaországban is nyolc számjegyűre emelkedett az összesített fertőzés­szám. Ezért is meglepetés, hogy enyhíti a koronavírussal fertőzött emberekre vonatkozó karanténkövetelményeket a francia kormány.

Olivier Veran egészségügyi miniszter a Le Journal du Dimanche című vasárnapi újságnak elmondta, hogy mától a vírussal fertőzött, teljesen beoltott embereknek csak hét napig kell izolálniuk magukat, a karantén hossza pedig öt napra csökkenhet azoknál, akiknél negatív a teszteredmény. A nem beoltottaknak tíz napig kellene karanténban maradniuk, és elkülönítési idejüket ugyanilyen feltételek mellett hét napra lehetne csökkenteni. Veran szerint a karanténidőszakok lerövidítése segít megvédeni a gazdaságot.