Krónika

Nincs megállás, egyre szigorúbb a párizsi élet

Franciaországban egyetlen hét leforgása alatt százötezer új fertőzöttre bukkantak a hatóságok

Franciaország a jövő héttől további korlátozásokat vezet be. Összefüggést találtak a kutatók a testsúly és a covid lefolyása között.

Nincs megállás, egyre szigorúbb a párizsi élet
Covidosztály egy belga kórházban – az ország eddig 28 267 embert vesztett
Fotó: AFP/John Thys

Szilvesztertől minden, tizenegy esztendősnél idősebb embernek szabadtéren is maszkot kell hordani Párizsban. Jean Castex miniszterelnök közölte, akinek a munkaköre ezt lehetővé teszi, otthonról kell dolgoznia, legalább heti három napot. A kabinet a hét elején új törvénytervezetet fogadott el, amely a karanténintézkedések helyett oltási igazolás bevezetését tervezi. Jövő hétfőtől legalább három héten át ismét korlátozzák a nagyszabású rendezvényeket, megtiltják a közönség előtt tartott koncerteket, valamint az étel- és italfogyasztást a mozikban, színházakban és a tömegközlekedésen. Az intézkedés mögött a megugrott omikron esetek száma áll, hiszen folyamatosan rekordokat dönt a frissen diagnosztizált fertőzöttek száma. Egy hét alatt százötezer érintettre bukkantak, az elmúlt héten napi átlagban százhetvenkilenc halálos áldozata volt a pandémiának.

Összefüggést találtak a kutatók a testsúly és a covid lefolyása között – derül ki egy frissen közzétett tanulmányból. Az orvosok szerint bizonyos esetekben előnyös lehet akár egy súlycsökkentő műtét is.

Az új erőre kapott betegek ugyanis ellenállóbbak lettek. A kutatás megállapítja, a számottevő fogyás hatvan százalékkal apasztja annak az esélyét, hogy a fertőzöttek életüket veszítsék, illetve kórházba kerüljenek. Kapcsolódó hír, hogy német és holland kutatók rájöttek, hogy a koronavírus a vese ellensége is. A kutatók szerint a fertőzés az anyagcseréért felelős szervünk szöveteinek hegesedését okozhatja.

A Johnson & Johnson által gyártott, koronavírus elleni vakcina nyolcvanöt százalékkal csökkentette a szupervariánsnak elkeresztelt vírus­törzs okozta kórházi megbetegedéseket Dél-Afrikában – jelentette a Bloomberg. A kutatók szerint ugyanakkor az emlékeztető vakcina mindenképpen szükséges, csak akkor érhető el ez a magas védettségi szint. Mint többször beszámoltunk róla, korábban rendszeresen felvetődtek olyan aggodalmak, hogy az omikron akár ki is kerülheti a vakcinák adta védelmet.

Gondok Olaszországban


Több mint kilencvennyolc ezer új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában Olaszországban. A legtöbbet, több mint harminckét ezret Lombardiában jegyezték fel, ahol a vasúti dolgozók kiesése és/vagy karanténja miatt már a közlekedés is akadozik. A római kabinet szerda este módosította a karanténszabályokat.

Azoknak, akik két oltást kaptak, de a második óta több mint százhúsz nap telt el, hét helyett öt napig kell karanténban lenniük, ha fertőzött emberrel találkoztak. Az időszak végén negatív tesztet kell felmutatniuk. Kapcsolódó hír, hogy elmarad a betlehemezés a Vatikánban - Ferenc pápa a vírus terjedése miatt döntött így. Mint arról beszámoltunk, Olaszország december 14-én hosszabbította meg a szükségállapot hatályát 2022. március 31-ig.
(LMA)

Boszniában a mutáns

A legfrissebb hírek szerint már Bosznia-Hercegovinába is betette a lábát a koronavírus omikron változata. A helyi lapok tudósítása szerint eddig tíz személynél azonosították a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett törzsét. Immár nincs olyan nyugat-balkáni ország, amelynek a lakóit ne fenyegetné az egyszerűen csak szupervariánsnak elkeresztelt mutáns.

Az országban nyolcszáz új megbetegedést azonosítottak az elmúlt 24 órában, így már közelít a kétszázkilencven ezerhez az igazolt fertőzöttek száma. A Covid–19 és szövődményei huszonkilenc beteg életét ragadták el a minap, a járvány kezdete óta már több mint tizenhárom ezren lelték halálukat a fertőzésben Bosznia-Hercegovinában – derül ki
a közölt szomorú összesítésekből.
(LMA)

Üdülőhajóra szállt az omikron


Az üdülőhajókon viharos gyorsasággal terjedő koronavírus-fertőzést kezdték vizsgálni az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) és floridai egészségügyi hatóságok – közölte tegnap az MTI a helyi lapokra hivatkozva. Mint írták, a CDC nyolcvanhat komplexumot vizsgál, miután a fedélzetükön több megbetegedés is történt. Az eddig végzett kutatásokból az derült ki, hogy mindegyik esetben az omikron variánst mutatták ki a fertőzötteknél. A karanténba helyezett hajók között olyan társaságok járművei szerepelnek, mint a Royal Caribbean, a Carnival vagy a Norwegian.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 285,118 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,441 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma több mint 252,811 millió. A legtöbb új áldozatot tegnapra virradóan Oroszországban (926), Lengyelországban (709), Ukrajnában (278), Mexikóban (188), a Fülöp-szigeteken (133) és Németországban (125) regisztrálták.
A legtöbb új fertőzöttre tegnap hivatalosan Ausztráliában (21 254), Oroszországban (21 073), Dániában (20 280), Németországban (14 631) és Lengyelországban (14 325) bukkantak. A Föld lakosságának eddig 57,53 százaléka kapott egy, 48,31 kettő és 5,83 százaléka három oltást.

Kapcsolódó írásaink