Krónika

Belgium fontolgatja a kötelező oltást

Alexander De Croo belga miniszterelnök „kész megfontolni”, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban – közölte a La Libre Belgique című napilap hétfőn.

A kormányfő mindenekelőtt azt hangsúlyozta: jobb meggyőzni az embereket, mint erőltetni a beoltást. „Amikor azonban azt látjuk, hogy az intenzív osztályokon ötször annyi a be nem oltott ember, mint a beoltott, nem kerülhetjük meg a kérdést” – fogalmazott.

A napilap emlékeztetett arra, hogy De Croo november végén azt mondta: a belga kormány nem akarja kötelezővé tenni a védőoltást a teljes lakosság számára. Friss nyilatkozatában a miniszterelnök viszont már azt közölte, hogy a belga kormány célja a teljes lakosság beoltása. „A cél egyértelmű: mindenkit be kell oltanunk. Ha a kötelező védőoltás ehhez hozzájárulhat, készen állok arra, hogy fontolóra vegyem” – fogalmazott. Hozzátette: a koronavírus elleni kötelező oltásról a kormány nem dönthet egyedül, ahhoz parlamenti szavazás szükséges.

De Croo közölte azt is, hogy a koronavírus elleni küzdelem belgiumi stratégiája megváltozott. A korábbi cél az újabb hullámok elkerülése volt. Most az, hogy a hullámgörbéket a lehető leglaposabban tudják tartani – részletezte. „Nézzünk szembe a tényekkel, nem az omikron okozta járványhullám lesz az utolsó. A vírus a következő években tovább szaporodhat, ezért meg kell tanulnunk együtt élni vele” – tette hozzá a belga miniszterelnök.

A napilap beszámolója szerint a koronavírus omikron változata jelenleg a fertőzések 60 százalékáért felelős Belgiumban. Pénteken még csak a fertőzöttek 41 százalékánál mutatták ki. A legfrissebb jelentések szerint naponta átlagosan 7011 ember fertőződik meg az új típusú koronavírussal, ami 36 százalékkal alacsonyabb az egy héttel ezelőtti adatoknál.

A karácsonyi hétvégén naponta átlagosan 113 ember került kórházba a koronavírus miatt. Összesen mintegy kétezren részesültek kórházi ellátásban, közülük 613-at kezeltek intenzív osztályon. A fertőzés szövődményeiben átlagosan 37-en halnak meg naponta.

Szigorítással indul az új esztendő Görögországban

Január 3. és 16. között tovább szigorítják a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat Görögországban, írja a Reuters. Az intézkedések főként az éjszakai életre vonatkoznak: az éttermeknek, szórakozóhelyeknek éjfélkor be kell zárniuk, a kizárólag állóhelyes létesítmények pedig ki sem nyithatnak A vendéglátóipari egységekben egy asztalnál legfeljebb hatan foglalhatnak helyet.

A sporteseményeket maximum ezren látogathatják. Görögországban már korábban visszavezették az utcai maszkviselést, kötelező a dupla vagy jól szűrő orvosi maszkok viselése. Hétfőre virradóra az országban 9284 új fertőzöttet regisztráltak, 66 beteg elhunyt.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 282 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 5,4 millióan elhunytak, és 251,5 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink