Krónika

Szilveszter éjjel átlagosan ötven tűz keletkezik a tűzijátékok miatt

Szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet tűzijáték okozott - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője lapunkkal.

Szilveszter éjjel átlagosan ötven tűz keletkezik a tűzijátékok miatt
OKF: A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken
Fotó: MH

Mukics Dániel közleményében azt írta, többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmillió forintos kárt okozó tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepül, és ott tüzet okoz.

A szóvivő felidézte: a szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben.

Ezeken a helyeken szakképzett árusoktól lehet venni minőségi, a hazai előírásoknak megfelelő tűzijátékokat - tette hozzá. Az elárusítóhelyeket a rendőrség és a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi.

A katasztrófavédelem megfogalmazott pár tanácsot is, amelyekkel elkerülhetők a tüzek, balesetek. Felhívta a figyelmet arra, az emberek ne vásároljanak tűzijátékot illegális árusoktól, hiszen azok az eszközök tüzet okozhatnak.

Azt javasolják, csak annyi tűzijátékot vegyenek az emberek, amennyit szilveszterkor elhasználnak. Ne tárazzuk be őket, hiszen a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad felhasználni - írta, megjegyezve, azért sem érdemes készletet felhalmozni, mert a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük.

A megvásárolt tűzijátékok csak akkor szállíthatók biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.

Azt javasolják, a megvásárolt tűzijátékot ne hagyják az autóban, és felidéztek egy tavalyi esetet, amikor az autóban hőt kapó tűzijátékok idő előtt elindultak, és az egész autó kiégett.

Azt javasolják, az emberek ügyeljenek arra, hogy szállítás közben ne érje a tűzijátékokat csapadék és otthon se tegyék az eszközöket párás, nedves helyre.

A pára vagy víz miatt átnedvesedett tűzijátékokat akkor se használják fel az emberek, ha megszáradtak, mert a víztől tönkremennek és hibásan fognak működni. Ezeket adjuk le az egyik árusítóhelyen - írta Mukics Dániel.

A katasztrófavédelem azt is tanácsolja, otthon olyan helyre zárják el az emberek a tűzijátékokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő, nem szabad fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé tenni, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. A tűzijátékokat úgy kell elhelyezni, hogy ne férjenek hozzá se a gyerekek, se a háziállatok. Nem szabad együtt tárolni a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.

A tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni, átalakítani. Akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat a megfelelő működésen, és balesetet vagy tüzet okoz - írta a szóvivő. Hozzátette: minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató, amely tartalmazza, hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell tartani. A katasztrófavédelem azt javasolja a vásárlóknak, olvassák el és tartsák be az utasításokat.

Bármilyen tűzijátékkal is búcsúztatjuk az óévet, egyiket se irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, vagy épületekre - írta. Hozzátette: erős szélben nem szabad felhasználni a tűzijátékokat. Azt javasolják, ne tűzijátékozzunk, ha alkoholt fogyasztottunk.

Tűzijátékot csak közterületen működtessünk, de a társasház erkélye nem számít közterületnek, ezért a társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsuk el ezeket. Menjünk le az utcára és a házaktól, fáktól, villanyvezetékektől távolabb működtessük őket - jegyezte meg.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobják az emberek azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, sőt néha még a mellette parkoló autó vagy a ház is a forrón kukába dobott tűzijáték miatt.

Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. Ne kössük meg őket, hanem engedjük a házba, lakásba, és próbáljuk megnyugtatni őket - írta a szóvivő. Hozzátette: szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben ötszáz tűzoltóautóval, ha tűz keletkezik, a 112-es segélyhívó számot kell hívni.

Kapcsolódó írásaink