Krónika

Országszerte mérsékelték, vagy visszavonták a veszélyjelzéseket

Országszerte visszavonta, vagy elsőfokúra mérsékelte az ónos eső miatt kiadott veszélyjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn késő este.

Országszerte mérsékelték, vagy visszavonták a veszélyjelzéseket
Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esőben a Békés megyei Gádoroson
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A veszélyjelzésük szerint a korábban harmad-, másodfokú riasztásokat mindenhol elsőfokúra mérsékelték, vagy visszavonták.

Azt írták: az észak, északkelet felé terjeszkedő csapadékzóna az éjféli órákban hagyja el a térséget, amelyből további (általában 1-5 milliméter) ónos eső főként az Alföld középső részén és esetleg a Tiszántúl északi felében várható.

Kedden napközben kis eséllyel még előfordulhat Baranya megyében és környezetében gyenge ónos eső.

Kitértek arra is, hogy nyugatról fokozatosan váltja fel a havazás az ónos esőt, fagyott esőt, havas esőt. Emiatt a Tiszántúlon akár 3 centiméter körüli (lokálisan ezt meghaladó) hómennyiség is lehetséges.

Ismét harmadfokú riasztás az ónos eső veszélye miatt

A jég súlya miatt leszakadt faágak, kidőlt fák okoznak fennakadásokat - tudatta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő délelőtt.

Az éjjel érkezett újabb csapadékzóna nyomán jellemzően az ország déli, délkeleti területein alakult ki tartós ónos eső.

Az OKF szóvivője azt mondta: csak Csongrád-Csanád megyében folyamatosan érkeznek a bejelentések.     

Többször kérték a tűzoltók segítségét egyebek mellett Hódmezővásárhelyen és térségében. Szegeden reggel 8 és délelőtt 11 óra között több mint 40-szer riasztották a tűzoltókat, jellemzően útra, járdára, villamosvezetékre dőlt fák, letört ágak miatt.

A Lugas utcában egy 40 centiméter széles, 10 méteres faág szakadt le és esett a trolivezetékre. Előfordult az is, hogy autóra zuhant egy faág, vagy családi házra dőlt egy fa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye több járásában vannak érvényben harmadfokú riasztások - mondták korábban.

Budapesten, Pest, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken bármikor kiadhatnak első és másodfokú riasztásokat.

Azt írták: délkeleten, keleten további jelentős mennyiségű ónos eső várható.

Mint kifejtették: a délnyugat felől fokozatosan észak, északkelet felé terjeszkedő csapadékzónából a nap során további több milliméter ónos eső várható az Alföld déli, délkeleti felén, majd pedig a Tiszántúl északabbi tájain is. Főként a délkeleti régióban 5 milliméter feletti ónos csapadék is hullhat a nap első felében. A csapadékrendszer keddre virradó éjszaka fokozatosan elhagyja térséget. Baranya megyében és környezetében viszont még kis eséllyel kedd napközben is előfordulhat gyenge ónos eső - jegyezték meg.

Kitértek arra is, hogy a csapadékzóna nyugati, északnyugati részén fokozatosan havazás váltja fel az ónos esőt, fagyott esőt, havas esőt. Emiatt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén, végül pedig a Tiszántúlon lehet 5 centiméter körüli hómennyiségre számítani. A Dunántúl délkeleti megyéiben, valamint a Duna-Tisza köze déli részén azonban nagy területen van esély 5 centiméter feletti hóréteg kialakulására - tették hozzá.

Mukics Dániel azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak - fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni - írta.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

Kapcsolódó írásaink