Krónika

Francia beutazási stop a briteknek

Az extrém gyorsan terjedő omikronos esetek miatt szombattól csak nyomós indokkal lehet Franciaországba menni az Egyesült Királyságból

Kitiltják a brit turistákat Franciaországból az extrém gyorsan terjedő omikronos esetek miatt. Szombattól csak nyomós indokkal lehet beutazni az Egyesült Királyságból Franciaországba, ezek között pedig nem szerepel a turizmus vagy az üzleti út – írja a Sky News.

Francia beutazási stop a briteknek
Üresek a kompok, megszűnhet a személyforgalom a La Manche csatornán
Fotó: AFP/Ben Stansall

A közlemény szerint minden, az Egyesült Királyságból beutazónak egy digitális platformon regisztrálnia kell magát azt megelőzően, hogy belépne Franciaországba. Mindenkit megkértek, aki látogatást tervezett az Egyesült Királyságból Franciaországba, hogy halassza el az utazást. Az Egyesült Királyság közlekedési minisztere szerint a fuvarozókat nem érinti a szigorítás. A francia állampolgárok és házastársaik szintén kivételt képeznek a beutazási tilalom alól. A francia kormányzati szóvivő, Gabriel Attal elmondta, hogy a PCR-tesztek érvényességét 48 óráról 24 órára csökkenti az Egyesült Királyságból érkezők esetében.

A franciák szerint a brit kormány valóságos áradatra számít az omikronos fertőzések miatt a következő napokban.

Az üzletekben belépéskor kellene fizetni
 

Pandémiaadóra köteleznék az oltatlanokat az Egyesült Államokban
 

Koronavírus-különadót vetne ki a beoltott amerikaiak hatvanhét százaléka azokra, akik elutasítják a vakcinák felvételét – derült ki egy friss felmérésből. A The Washington Times jobboldali–konzervatív napilapnak a Skynova piackutató cég projektvezetője, Joe Mercurio arról beszélt, konszenzus mutatkozik abban, hogy a beoltatlanoktól beszedett díjból tudnák a vállalkozások tulajdonosai fedezni a személyes védőfelszerelések árát. A sápot akkor kellene leróni, amikor egy-egy vakcinálatlan belép egy-egy üzletbe.

A felmérésből kiderült az is, a karácsonyi szezon előtt nagy a kereslet a repülőjegyek, a mozijegyek és a vendéglátóipar szolgáltatásai iránt, és pontosan ezek azok, amelyekkel kapcsolatban az emberek úgy érzik, hogy az oltatlanoknak többet kellene értük fizetniük. Sőt, a megkérdezettek szerint akár kizárhatnák őket e lehetőségek köréből. (LMA)

Nagyon világos út vezet előre

Jövő év elején megkaphatja az engedélyt a WHO-tól a Szputnyik V vakcina

Zöld jelzést kaphat az orosz Szputnyik V vakcina jövő év első hónapjaiban – mondta Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai vezetője az RT hírügynökségnek. Hozzátette, hogy egyik oldalon sem lehet senkit hibáztatni a késésekért, mondván, az új vakcinák útja összetett, és most már nagyon világos út vezet előre. Az év vége előtt a WHO megkapja a vakcinával kapcsolatos adatok dossziéját, és január 4-én megkezdi annak felülvizsgálatát.

Szeptemberben a WHO tisztviselői azt mondták, hogy a Szputnyik V-t gyártó orosz gyár nem tartotta be a megfelelő gyártási folyamatokat, ami a regisztráció leállításához vezetett. Októberben Vlagyimir Putyin felszólította a szervezetet, hogy gyorsítsa fel értékelését, megjegyezve, hogy az orosz vakcinát már 71 országban engedélyezték világszerte.
(LZ)

Görögország szigorú tesztelési szabályokat vezet be

Vasárnaptól általános tesztelési kötelezettséget vezetnek be a Görögországba utazók számára, függetlenül a koronavírus elleni oltottsági státuszuktól – közölte a görög egészségügyi tárca nyomán az MTI. Az eddigi szabályozás szerint csak a Nagy-Britanniából és Dániából érkezőknek kellett kötelezően PCR-tesztet elvégezniük, hogy meg lehessen fékezni a koronavírus új, omikron nevű mutánsának terjedését.

A jövőben azonban minden érkezőre kiterjesztik ezt az intézkedést – hangsúlyozta a tárca. Az új korlátozás vasárnap reggel hat órától lép hatályba. A mintegy 11 milliós országban eddig tíz esetben mutatták ki az omikron vírusváltozat jelenlétét.
(FP)

Worldometers: a világon eddig több mint 272,6 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,35 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma több mint 245 millió.

Kapcsolódó írásaink