Krónika

Egyre szűkebb térre szorulnak az oltatlanok

Aki nem veszi föl a vakcinát Szingapúrban, annak magának kell finanszíroznia orvosi ellátását, ha elkapja a koronavírust, és a kórházi számla akár huszonötezer dollár is lehet

Egyre több országban vetődik fel a kötelező oltás lehetősége. Ezentúl széles eszköztárral próbálják rászorítani a kormányok az embereket a vakcina felvételére.

Egyre szűkebb térre szorulnak az oltatlanok
Az egészségügyi dolgozók egy covidos beteget ápolnak légzéssegítéssel a Pierre Zobda-Quitman Egyetemi Kórház intenzív osztályának egyikhelyiségében, a Franciaországhoz tartozó karibi Martinique szigetén
Fotó: AFP/Alain Jocard

Németországban több szolgálta­tás hozzáférését is megtiltják a nem oltott embereknek, így pél­dául éttermekbe csak az oltottak vagy gyógyultak mehetnek be, ahogy színházakba is. A vakcinálatlanok csak az alapvető szolgáltatásokat vehetik igénybe, vásárolhatnak a szupermarketekben és mehetnek gyógyszertárba is – írta tegnap a Bloomberg. Görögország néhány napja jelentette be, hogy januártól a 60 év feletti oltatlanoknak havonta százeurós bírságot kell fizetniük, az ebből befolyó összeget pedig a kórházak fejlesztésére fordítják. Athéni jelentések szerint félmillió felett jár a „szúrásmentes” öregek száma.

Finnországban délután ötkor be kell zárni azoknak az éttermeknek és bároknak, amelyek nem használják az oltási igazolást. A madridi kormány az oltatlanok számára megtiltotta az Egyesült Királyságból való beutazást, a felnőttek esetében oltási igazolást kérnek. A brit hatóságok bejelentése szerint a betegségen való átesést sem fogadják el a spanyolok. Ausztriában, a hírek szerint, aki februárig nem oltakozik, hétezer-kétszáz eurós bírságra számíthat, emellett a tervek között szerepel a lezárások fenntartása az oltatlanoknak, akik már most is csak negatív teszttel mehetnek dolgozni. Szingapúrban, aki nem oltatja be magát, magának kell finanszíroznia orvosi ellátását, amennyiben elkapja a koronavírust.

Az egészségügyi minisztérium becslései szerint az e körből intenzív osztályra kerülők mintegy huszonötezer dolláros csekket kaphatnak. Az Egyesült Államokban januártól kötelező lesz oltást vagy rendszeres tesztelést kérni dolgozóiktól a száz főnél több embert foglalkoztató vállalatoknak. Egy októberi felmérésből az derült ki, hogy az oltatlan munkavállalók csupán öt százaléka mondta, hogy ha kötelezővé tennék, akkor inkább felmondana.

Ukrajnából arról érkezett hír, hogy december 6-ától bizonyos övezetekben lévő helyeken csak azok a közintézmények üzemelhetnek, amelyeknek valamennyi alkalmazottja rendelkezik legalább egy védőoltással. Az országban már így is sok a korlátozás.

Magyar járványadatok
 

Alkotmányos az egészségügyieket érintő szigor
 

Meghalt 191 beteg, és 10 143 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte tegnap a Koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 145 984 embert oltottak be, 5 858 119-en a második, 2 665 330-an pedig már a harmadik vakcinát is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 189 002, kórházban 7463 főt ápolnak, közülük ötszázhatvanhatan vannak lélegeztetőgépen. Az Alkotmánybíróság honlapján tegnap megjelent határozat szerint nem alkotmányellenes az egészségügyi dolgozók védőoltásra kötelezése. Kiemelték, a támadott szabályozás az egészségügy működésének folyamatos­ságát szolgálja.

A Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalán megjelent összesítés szerint százhuszonöt intenzív osztályon kezelt betegből nyolcvanhét oltatlan, harmincegy négy hónapnál régebben-, hét fő négy hónapon belül oltott és mindösszesen ketten vannak, akik három adagot kaptak. Hozzátették, hetvenen altatva, lélegeztetőgépen vannak, harmincöten pedig noninvazív lélegeztetésben részesülnek. A vakcinált páciensek jellemzően az 1930–1950-es években születtek, míg az oltatlanok között egyre többen vannak a húsz–harminc­esztendősek – írták a portálon.
(KK)

Romlik a helyzet a németeknél

Németországban az egészségügyi ellátórendszeren a járványügyi korlátozások szigorításával együtt is továbbemelkedik a terhelés. Jens Spahn ügyvezető egészségügyi miniszter tegnapi berlini tájékoztatóján arról beszélt, hogy a kórházba kerülők nagy száma miatt már daganatos betegek műtéteit is el kell halasztani. A kapacitáshiány nyomában öt százalékkal csökkent az ezeken a betegeken elvégzett műtétek száma.

A miniszter közölte, hogy az előző nap elhatározott szigorításokat „későn, sokak számára sajnos túl későn” vezetik be, és hatásuk csak hetek múlva érződik majd, és karácsony körül érheti el „szomorú csúcspontját”. A vírus annyira elszabadult, hogy a lakosság több mint egy százaléka aktív eset, és a nem regisztrált fertőződésekkel együtt akár három százalék is lehet ez az arány – tette hozzá a Robert Koch közegészségügyi intézet vezetője, Lothar Wieler.
(LZ)

Worldometers: a világon eddig 264,695 millió a fertőzöttek száma, míg hivatalosan 5,253 millióan hunytak el a kórban, a gyógyultak számát pedig 238,666 millióra teszik. A legtöbb új megbetegedést az Oroszországban (32 930), Lengyelországban (26 965) valamint Németországban (24 674) találták.

Az áldozatok napi számát tekintve a szomorú listát Oroszország vezeti 1217 halottal. Továbbra is súlyos a helyzet Ukrajnában (509), Lengyelországban (470), Mexikóban (287) és a Fülöp-szigeteken (235) is. Új betegből tegnap 254 221-et találtak, és világszerte hivatalosan meghalt 4128 ember. A valós veszteséget az 5,253 helyett immár minimum 10,1–15,2 millió közé becsülik. Egyes vélemények szerint az Egyesült Államokban (hivatalos: 806 409) bőven egymillió felett járhat az áldozatok száma.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom