Krónika

Kötelezően oltana az EU

Horvátországban továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatása, a beutazás és az állami szférában a munkavégzés is védettségi igazoláshoz kötött

A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Kötelezően oltana az EU
Drezdai életkép – immár a Luftwaffe is beszállt a betegek fuvarozásába
Fotó: AFP/Ronny Hartmann

Mint fogalmazott, uniós szintű megbeszélésre van szükség a kérdésbe, ugyanis az EU négyszázötvenmillió lakójának egyharmada még mindig nincs beoltva. Aggodalomra ad okot, hogy négy, teljesen beoltott ember esetében is kimutatták az omikront Németországban, ugyanakkor mindegyiküknél csak mérsékelt tüneteket észleltek. Időközben az újonnan hivatalba lépő német kancellár, Olaf Scholz azt tervezi, hogy az osztrák példához hasonlóan februárban elrendeli
a kötelező oltást.

Újabb két héttel meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket Horvátországban. Szomszédságunkban továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatása, a beutazás és az állami szférában a munkavégzés is védettségi igazoláshoz kötött, továbbá kötelező a maszk viselése zárt térben – derül ki a válságstáb szerdai rendelkezéséből. Szlovákiában a nagyszombati Egyetemi Kórházban kétszázkét koronavírusos beteget kezelnek, ebből százötvennyolc nem kérte az oltást.

A legfiatalabb páciens ötéves, a legidősebb pedig 91 esztendős.

Az egészségügyi intézmény szóvivője, Matej Martovic a sajtónak elmondta, hogy októberhez képest száztizenhéttel nőtt a betegeik száma, és harminccal többen haltak meg, mint az előző hónapban. Szlovákiában a pandémia nyolcvanöt beteg életét követelte az utóbbi 24 órában. Addig biztosan nem enyhítenek Romániában a járványhelyzet miatt életben lévő szigorításokon, amíg az adatok nem mutatnak egyértelmű javulásokat – tudatta az ország egészségügyi minisztere, Alexandru Rafila. Az országban egy nap alatt 79-en haltak meg, és több mint ezer új fertőzöttet találtak. A kórházban kezelt páciensek közül százti­zennyolcan kiskorúak.

Járványügyi zárlat alatt nyög Ausztria


Ausztriában a járványügyi zárlatot a kormány kezdeményezésére hivatalosan is meghosszabbította a parlament illetékes főbizottsága, így a szigor december 11-ig tart. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályok változatlanok, viszont újdonság, hogy az alapvető cikkeket árusító üzletek csütörtöktől csak 19 óráig lehetnek nyitva, noha eddig 21 óráig fogadhattak vásárlókat. Új szabály, hogy a fenyőfaárusítás nem esik korlátozás alá, szabadtéren lehet értékesíteni.

Jogszabályba foglalták az oltási igazolások érvényességének korlátozását is. December 6-tól a kétszer beoltottak zöld útlevelében az oltási igazolás 360 helyett csak 270 napig lesz érvényes. Kivételt azok képeznek, akik a két oltás után még átestek egy fertőzésen is. Számukra marad a 360 napos érvényesség.
(FP)

Worldometers: a világon eddig 263,296 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,237 millióan hunytak el a kórban, a gyógyultak száma pedig több mint 237,756 millió. A legtöbb áldozatot hivatalosan az Egyesült Államokban (803 ezer), Brazíliában (614 ezer) és Indiában (469 ezer) regisztrálták. 

Kapcsolódó írásaink