Krónika

Variánsok táptalaja lehet a nem megfelelő átoltottság és a kevés tesztelés

A koronavírus variánsainak táptalaja lehet a nem megfelelő átoltottság és a kevés tesztelés "mérgező elegye" - figyelmeztetett szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Variánsok táptalaja lehet a nem megfelelő átoltottság és a kevés tesztelés
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója
Fotó: AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a járvány vége „nem a szerencsétől, hanem a meghozott döntésektől függ”.

„Azt látjuk, hogy az átoltottság és a szűrővizsgálatok alacsony szintje világszerte tökéletes lehetőséget biztosít az új vírusváltozatok elterjedésének és megerősödésének” - hangsúlyozta a WHO főigazgatója a koronavírus új, omikron nevű mutációjának megjelenése kapcsán.

„Fel kell használnunk a rendelkezésre álló eszközöket, hogy megfékezzük a delta variáns terjedését. Ha ezt megtesszük, akkor az omikron variánst is megfékezzük és ezzel életeket mentünk” - hangsúlyozta Tedrosz.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus B.1.1.529 jelű mutációját elsőként 2021. november 24-én jelentették a dél-afrikai hatóságok egy november 9-én vételezett minta laboratóriumi vizsgálata alapján.

Tedrosz beszámolt arról is, hogy eddig már legalább 23 országban mutatták ki az omikron variánst. Hozzátette egyben, hogy ez a szám valószínűsíthetően emelkedni fog.

A WHO a múlt pénteken aggasztónak nevezte a korábbinál potenciálisan fertőzőbbnek és védőoltásokkal szemben ellenállóbbnak feltételezett vírusvariációt.

Maria van Kerkhove, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének járványügyi szakértője a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt: már folynak vizsgálatok annak megállapítására, hogy az új vírusváltozat valóban veszélyesebb-e az eddigieknél. Az első eredményekre - mint mondta - még jó pár napot várni kell.

Van Kerkhove beszélt arról is, hogy Dél-Afrikában megemelkedett a kórházakban koronavírus-fertőzés miatt kezelt páciensek száma, ez azonban szerinte arra is visszavezethető, hogy egyszerűen többen kapták el a vírust, s nem feltétlenül jelzi a súlyosabbnak vélt omikron variáns terjedését. Egyben emlékeztetett arra, hogy világszerte még mindig a delta variáns a legelterjedtebb, amely ellen a rendelkezésre álló oltóanyagok nagymértékben hatékonyak.

A járványügyi szakértő felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne lankadjon az oltási kampányban, a tehetős országokat pedig arra buzdította, hogy a lehető leghamarabb biztosítsanak több vakcinát a fejlődő államoknak.

Dél-Afrikában egyébként szerdán duplájára, 8561-re emelkedett az előző naphoz képest a fertőzöttek napi száma. Az országos járványügyi intézet adatai szerint a pozitív teszteredmények arányszáma is növekedett 16,5 százalékra a keddi 10,2 százalékhoz képest. A halálozások és a kórházakban kezeltek száma azonban nem változott jelentősen az utóbbi két nap során.

A csaknem hatvan millió lakosú országban a járvány kitörése óta 2,9 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 89 843-an hunytak el a kórban.
 

Kapcsolódó írásaink