Krónika

Magyarországon kapták meg a legtöbben a harmadik oltást az EU-ban

Nagy sikerrel zajlik az oltási akcióhét, amely során szerdáig összesen több mint 880 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást is, és 108 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első vakcinát. Az összesített adatok szerint keddig 2 559 096 személy kapta meg a harmadik vakcinát, ezzel Magyarország az első helyen áll az egész Európai Unióban. 

Magyarországon kapták meg a legtöbben a harmadik oltást az EU-ban
Hazánkban a legnagyobb a harmadik vakcinával átoltottak aránya az EU-ban
Fotó: MH/Katona László

A kormány korábban már tudatta, hogy a kórházak ezen a héten is megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el.

Magyarországon már több mint 2,5 millió ember kapta meg a harmadik oltást, ez az egész Európai Unióban rekordarányt jelent, de világszinten is előkelő helyet foglalunk el.

Az alábbi grafikonon az is tisztán látszik, hogy a negyedik hullám hatására nőtt az oltási hajlandóság, erre pedig az oltási akcióhét is jócskán rásegített. Az is jól látszik, hogy a többi uniós ország jócskán le van maradva Magyarországtól:

A harmadik oltást megkapottak aránya 100 főre vetítve országonként
A harmadik oltást megkapottak aránya 100 főre vetítve országonként
Fotó: Our World in Data

Az alábbi táblázat rangsorolja a három oltást felvevők arányát a teljes népességen belül az Európai
Unió tagországaiban. Megjegyzendő, hogy Hollandia, Horvátország, Lettország és Szlovákia egyelőre nem közöl ilyen típusú adatot.

A táblázatból is kiderül, hogy a 26.19 százalékos átoltottsággal Magyarország az első helyen áll a booster vakcinát felvevők számát illetően.

A harmadik oltást már a lakosság 26.19 százaléka megkapta Magyarországon
A harmadik oltást már a lakosság 26.19 százaléka megkapta Magyarországon
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink