Krónika

Azonosították I. András király Tihanyban nyugvó maradványait

Két változata van halálának

Jelentős előrelépés történt a tihanyi apátság altemplomában tavaly feltárt csontmaradványok ügyében. Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus, a debreceni Atommagkutató Intézet, valamint két külföldi laboratórium szénizotópos és egyéb vizsgálatai igazolták a királykriptában feltárt maradványok egy részének 11. századi eredetét.

A helyiség komplex kutatása a Tihanyi Bencés Apátság segítő támogatásával, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) koordinálásával Szovák Kornél professzor vezetésével indult el egy éve. A csontmaradványok genetikai vizsgálata jelenleg is zajlik a BTK Archeogenomikai Intézetében.

A szakemberek bizakodnak abban, hogy a radiokarbon-eredmények mellett újabb adatokkal tudnak hozzájárulni az Árpád-házi királyi családhoz köthető maradványok értelmezéséhez. I. András (1046–1060) halálával kapcsolatban több változat ismert.

Az egyik szerint a tihanyi apátságba akarták szállítani, de út közben életét vesztette Zircen. A másik lehetőség, hogy a mosoni csata során a királyt szállító szekér felborult így az uralkodó I. Béla fogságába került. Az ütközet után Zircre szállították, ám ott a rossz bánásmód miatt vesztette életét.

Kapcsolódó írásaink