Krónika

Angliába ismét csak PCR-teszttel lehet beutazni

A tesztet az érkezőknek kizárólag a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelniük, az ingyenes szolgáltatás nem érvényes

Tegnaptól ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

Angliába ismét csak PCR-teszttel lehet beutazni
Minden Angliába beutazónak ismét koronavírus-szűrést kell elvégeztetnie
Fotó: AFP/Hasan Esen

A brit kormány a koronavírus újonnan azonosított omikron változatának megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést. Az új szabályozás – amelyet Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentett be – kedden brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor lépett életbe. Johnson a módosítást bejelentő sajtótájékoztatóján nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a kormány a korábbi szigorú zárlatok idején alkalmazott gyakorlattól eltérően nem fogja ismét leállítani a külföldi utazásokat, az intézkedés kizárólag a külföldről érkezők tesztelési kötelezettségeit érinti. A rendelkezés szerint a PCR-tesztet legkésőbb az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégez­tetniük a beutazóknak. Az érkezés napja a szabályozás értelmében a nulladik napnak számít.

A PCR-tesztet a beutazóknak kizárólag a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelniük, vagyis a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes koronavírus-szűrési szolgáltatását beutazási célokra ezentúl nem lehet használni.

A teszteket a Find-travel-test-provider.service.gov.uk/vaccination-status brit kormányzati honlapon feltüntetett szolgáltatóktól lehet megrendelni. A megrendelést igazoló referenciaszámot fel kell tüntetni a beutazás előtt kötelezően kitöltendő utasazonosító űrlapon (passenger locator form).Az ang­liai érkezés utáni második nap végéig elvégzendő PCR-tesztet azoknak az utasoknak is meg kell rendelniük és ki kell fizetniük, akik két napnál kevesebb időt töltenek Angliában.

Mint ismeretes a teljesen beoltott beutazók számára október végén szűnt meg az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-koronavírusteszt kötelme. Ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges volt a belépéshez.

Védettségi igazolás kell Nyugat-Európában a síeléshez

Bár Ausztria december 12-ig zárlatot jelentett be, számos síközpont – így Moelltaler Gletscher, Kitzsteinhorn, Stubai és Kitzbühel – továbbra is nyitva van, de csak az osztrákok előtt. Olaszországban december 6-tól csak azok használhatják a sífelvonókat, éttermeket és bárokat, akik igazolni tudják oltottságukat, akárcsak Svájcban, ahol a turisták szabadon látogathatják az alpesi üdülőhelyeket, ha igazolni tudják védettségüket. Franciaországban korlátozások jönnek ugyan, de azok egy része csupán január közepén lép életbe. Jelenleg a síelőknek a védettségüket szükséges igazolniuk vagy negatív tesztet kell bemutatniuk.
(FP)

Az mRNS-alapú vakcinák fejlesztését díjazták

Karikó Katalin újabb rangos elismerésben részesül

Karikó Katalin és két kutatótársa kapja Európa legjobban dotált kitüntetését, a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet–Collen-díját; az elismeréssel járó támogatásból Karikó Katalin, a BioNTech vezető alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora az SZTE-n induló kutatását finanszírozza.

Karikó Katalin és kutatótársai, a BioNTech társalapítói, Ugur Sahin vezérigazgató és Özlem Türeci orvosigazgató megosztva kapják meg a Jeantet–Collen-díjat olyan mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért, amelyek biztonságosan védik az emberiséget a halálos SARS–CoV–2 vírus ellen – idézi a genfi Louis-Jeantet Alapítvány keddi bejelentését az SZTE közleménye, hozzátéve: a díjátadó ceremóniát 2022. október 11-én tartják.
(FP)

Száz euró a bírság
 

Az oltott idős lesz a jó görög, az oltástagadók fizethetnek
 

Kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a hatvan év felettieknek Görögországban – jelentette be a keddi kormányülés után Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. A szabály január 16-án lép életbe, és aki megszegi, száz euró bírságra számíthat. Görögország legutóbb november elején vezetett be szigorítást, akkor az összes zárt közösségi térből, így az éttermekből, múzeu­mokból és mozikból is kitiltották az oltatlanokat. Korábban Ausztria közölte, hogy februártól kötelezővé teszi a védőoltás felvételét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális vezetője korábban arról beszélt, a legvégső esetben kellene a kötelező oltáshoz fordulni, de beszélni azért érdemes lenne róla. Hans Kluge szerint a vírus terjedése a kontinensen már­ciusig akár félmillió ember halálához is vezethet.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig 262,7 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,2 millióan hunytak el a kórban, a gyógyultak száma pedig több mint  237,2 millió.

Kapcsolódó írásaink