Krónika

Sok a bizonytalanság

A korlátozásokat fenn kell tartani egészen addig, amíg ki nem derül, mekkora veszélyt jelent az omikron – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy az omikron mutáns gyorsabban fog terjedni, mint az eddigiek. Mindez nagyon magas kockázatot jelenthet világszerte, egyes térségekben súlyos következményekkel járhat.

Sok a bizonytalanság
Súlyos állapotban lévő beteg szállítása Kielben – Németországban tegnap 12 179 új beteget találtak, és meghalt ötvenhat ember
Fotó: AFP/Frank Molter

Nagy-Britannia hétfőre összehívta a világ hét legfejlettebb ipari országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7-csoport egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülését a koronavírus omikron nevű új variánsának terjedése miatt. A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett új variánst az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak ítélte, és arra figyelmeztette a kormányokat, hogy az gyorsabban fog terjedni, mint az eddigiek.

Hozzátették, mindez nagyon magas kockázatot jelenthet világszerte, egyes térségekben súlyos következményekkel járhat. Az omikron variáns­ban a szakemberek eddig nem tapasztalt mennyiségű tüskefehérje-mutációt fedeztek fel, így további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire hatásosak ellene az eddig alkalmazott oltóanyagok. A WHO a következő hetekben várja az erre vonatkozó adatok beérkezését.

Kapcsolódó hír, hogy Danny Altmann, az Imperial College London immunológusprofesszora a Guardiannek arról beszélt, a Dél-Afrikából érkező adatok azt mutatják, hogy a helyzet nem tűnik rendkívül súlyosnak. Mint fogalmazott, a kórházba kerülő emberek többnyire oltatlanok, úgy tűnik, a vakcina még mindig nyújt némi védelmet azoknak, akik felvették a második és a harmadik adagjukat is. Danny Altmann hozzátette, most úgy tűnik, az omikronnal való megfertőződés nagyobb eséllyel fordul elő, mint a deltával való, viszont a védettség valószínűleg csak gyengül, de nem tűnik el.

A korlátozásokat fenn kell tartani egészen addig, amíg ki nem derül, mekkora veszélyt jelent ez a mutáns – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: azoknak az európaiaknak , akik az érintett térségből térnek haza, nagyon komolyan kell venniük a karanténra vonatkozó szabályokat.

Időközben a BioNTech kutatói azt ígérték, hogy két héten belül választ adnak arra a kérdésre, hogy a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett szerek hatásosak-e az újabb kór ellen. Ha nem, kidolgoznak egy új oltást – számolt be róla tegnap az Euronews. Nem sokra rá a BioNTech tegnap közölte, hogy megkezdte a fejlesztést. A vállalat közleményében mindemellett leszögezte, eddigi még nem egyértelmű, hogy szükség lesz-e az új szerre. Ausztriából arról érkezett hír, hogy a szigorú intézkedések miatt a szülők egy része iskola helyett inkább az otthon tanulást választotta gyermekének, vagy tanulókörbe küldte. Ez utóbbiakat illegális magániskolaként tartják számon a hatóságok.

Veszélyesek az oltástagadók
 

Rendőrök oltalmazzák a szlovák kórházakat
 

Fokozottan ellenőrzi a szlovák rendőrség a lezárásokról és a kijárási korlátozásokról hozott intézkedések betartását. A kormány ugyanakkor nem fog és nem is tud minden sarokra állítani egy rendőrt, ezért felelősségteljes hozzáállásra szólítja fel az embereket. Ennek ellenére újabb és újabb olyan esetekről hallani északi szomszédunknál, amikor az oltást elutasítók agresszíven és gorombán viselkednek például orvosokkal vagy a betegeket ápoló nővérekkel szemben.

A rendőrség azt ígéri, mindent megtesz a nyugalom megőrzésének érdekében, és a lehető legtöbb rendőrt küldi ki a terepre – írja az Infostart. A rendőri felügyeletre valóban nagy szüksége van néhány kórháznak. Jakub Honzík, a pozsonyi Antolská utcai kórház aneszteziológiai osztályának főorvosa arról számolt be, hogy őt és kollégáit is több alkalommal érte már fizikai inzultus a munkahelyén egyes oltásellenes személyek részéről.
(FP)

Szökés a karanténhotelból

Egyre több országban tűnik föl az új mutáns

Kanadában és Svájcban is felbukkant a koronavírus omikron nevű új variánsa – számolt be a helyi hatóságokra hivatkozva az MTI. A kanadai Ontario tartomány egészségügyi szervei vasárnap ismertették, hogy a koronavírus omikron mutációját eddig két olyan fertőzött szervezetében mutatták ki, akik nemrég jártak Nigériában. Ők Ottawában élnek, elkülönítették őket, és a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy kikkel érintkezhettek az utóbbi időben.

Az SDA svájci hírügynökség szintén vasárnap este számolt be arról, hogy egy személy, aki egy hete tért vissza Dél-Afrikából, ugyancsak ezzel fertőződhetett meg. Időközben megszökött két ember Hollandiában egy karanténhotelból, a határőrség vasárnap fogta el őket egy Spanyolországba induló légi járaton. Hétfőn tizenhárom olyan koronavírusos esetet mutattak ki Portugáliában, amelynél a Dél-Afrikából eredő verziót fedezték fel.
(FP)

Worldometers: a világon eddig 262,014 millió a fertőzöttek száma, míg hivatalosan 5,222 millióan hunytak el a kórban, a gyógyultak számát pedig 236,602 millióra teszik. A legtöbb új megbetegedést az Egyesült Királyságban (42 583) és Oroszországban (33 860) találták. Az áldozatok napi számát tekintve a szomorú listát Oroszország vezeti 1209 halottal. Továbbra is súlyos a helyzet Ukrajnában (297), Vietnámban (173) és Fülöp-szigeteken (141) is. Új megbetegedésből tegnap 246 180-at találtak és világszerte hivatalosan meghalt 3327 ember. A valódi veszteség mértékét a fentebb említett 5,222 helyett 9,6-15 millió közé becsülik a szakemberek, melyből India maga legkevesebb 4,5-5 millióval részesedhet, de (például) Mexikó 293 897 főnyi áldozata is minimum száznyolcvan ezerrel alámért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom