Krónika

Megtalálhatták a trójai háború egyik városát

Megszakadt a feltárás

Görög régészek úgy vélik, megtalálták Meliboea ókori várost – közölte a hét végén a görög kulturális miniszté­rium. A településről Homérosz tesz említést az Iliászban – eszerint Meliboea lakosai részt vettek a trójai háborúban.

A tárca közölte, korábban számos sikertelennek bizonyult ásatás történt, ám a régészek az elmúlt hónapokban a Görögország középső részén lévő, turisták által kedvelt kikötőváros, Agiokampos közelében végeztek munkákat és feltárták egy akropolisz, vagyis ókori görög fellegvár alapjait.

A földből szobrok és kerámiatárgyak töredékei kerültek elő, s az egyik cserépre a Meliboea szót karcolták bele annak idején – közölte a minisztérium. Az archeológusok 2022 tavaszán folytatják a munkát, amelyet a rossz időjárás miatt félbehagytak. A települést a római–szeleukida háború (Kr. e. 192–188) alatt Marcus Baebius Tamphilus és a makedón V. Fülöp közös hadserege szállta meg. Utóbb (Kr. e. 168.) a római légiók Gnaeus Octavius vezetésével elfoglalták és kifosztották.

Kapcsolódó írásaink

Aquincumtól Rómáig

ĀVelünk élő rómaiak. A Pannóniát átszelő utakat a 18. század vége óta kutatják, a 19. században Finály Gábor régész rajzolta meg térképüket itinerariumok alapján