Krónika

Félelmet kelt az omikron

Lezárásokat és rettegést hozott az új variáció feltűnése, miközben a „hagyományos” változatok is tömeges megbetegedéseket és szörnyű veszteségeket okoznak világszerte

Terjed az omikron variáns a világban – immár Ausztráliában, Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Olasz-, Cseh- és Németországban is felbukkant vagy gyanús esetekre bukkantak. Nincs kizárva, hogy le kell zárni Németországot.

Félelmet kelt az omikron
Sorra törlik a járatokat Johannesburg repterén is, miután egyre több ország jelentette be, hogy nem fogad gépeket a kontinens bizonyos államaiból
Fotó: AFP/Phill Magakoe

Aggasztónak minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsát, ami gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest. Az adatokat felülvizsgáló független szakértők zárt ajtók mögött tartott szombati gyűlése után kiadott közlemény szerint a variáns nagyszámú mutációval rendelkezik, amelyek közül egyesek aggodalomra adnak okot. A hivatalosan B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott verzión kívül a vírus további négy módosulását tartják még számon aggodalomra okot adó mutációként. Ezek a korábbi vírusváltozatokhoz képest veszélyesebbek, fertőzőbbek, halálosabbak, vagy kevésbé lehet hatásos ellenük a védőoltás.

Úgy tűnik, az omikron variáns kiszabadult Dél-Afrikából, s egyre több helyen bukkan fel. A brit egészségügyi minisztérium szerint azonosították két embernél – írja a Standard. Sajid Javid tárcavezető elmondta, hogy az érintett két fő karanténba vonult. Az omikron ezen túl megjelent Ausztráliában is két olyan embernél, akik Afrika déli részéről érkeztek Sydney-be Dohán keresztül. Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter szerint alapos a gyanúja annak, hogy kimutatták Dániában is az omikron vírusvariánst – számolt be az MTI.

Ausztriában a tiroli Schwaz városából jelentették, felvetődött az alapos gyanú, hogy egy dél-afrikai utazásról érkezett, pozitív tesztet mutató személy is az új variánst kapta el. Az érintett három napja tért vissza, és saját közlése szerint azóta szinte csak otthon tartózkodott, és eddig tünetmentes. Közben kiderült, Olaszországban is kimutatták egy páciensnél az omikron variánst.

A holland egészségügyi hatóságok szombati közlése szerint hatvanegy ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét abból a nagyjából hatszáz utasból, akik pénteken érkeztek repülőgéppel a Dél-afrikai Köztársaságból. Közülük néhányan már az új variá­ciót hordozták. Ugyancsak friss hír, hogy Cseh- és Németországban is találtak gyanús eseteket az egészségügyi hatóságok. Az új mutáns miatt eddig Izrael, Svájc, Románia, Nagy-Britannia és Ausztrália jelentett be változó, de kemény utazási korlátozásokat az Afrikából, valamint bizonyos keleti és európai államokból érkező utasokra, New Yorkban pedig rendkívüli állapotot vezettek be.

Mindezen túl a „hagyományos” koronavírus is óriási pusztítást végez a világban. Ukrajnából tegnap reggel 15 936 új koronavírus-fertőzöttet és hatszáznyolc halálos áldozatot jelentettek. Kapcsolódó hír, hogy az ország általános és középfokú oktatási intézményeiben eddig csaknem kétezer-nyolcszáz pedagógust függesztettek fel az állásából, amiért nem vette fel a vírus elleni védőoltást. Kijev azt is közölte, az átoltottság mindössze negyvennyolc százalék Ukrajnában.

Oroszországban az elmúlt napon 33 548 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta már 9,570 mil­lióan betegedtek meg. Az egy nappal közzétett hivatalos adatok szerint az áldozatok száma 272 755-re nőtt. A hatóságok ugyanakkor közölték, még nem mutatták ki az omikron vírusváltozatot.

Este érkezett hír szerint úgy tűnik, hogy Szlovákiában kötelezővé tehetik az oltást – Eduard Heger miniszterelnök szerint a szlovák egészségügy az összeomlás szélén áll – írja az Azonnali. Olaf Scholz szombaton az Szociáldemokrata Párt ifjúsági szervezetének közgyűlésén pedig azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy a koronavírus miatt kénytelenek lesznek lezárni Németországot.

Karikó Katalin nyugalomra intett

A kezdeti százhoz képest már csak harmincegy napra van szüksége a Pfizernek ahhoz, hogy új koronavírus elleni oltóanyagot tudjon kifejleszteni – nyilatkozta szombaton Karikó Katalin az ATV-nek. A világhírű magyar kutató beszélt arról is, egyelőre nem tudni, mennyire védenek a vakcinák az új mutációval szemben, most folynak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok Dél-Afrikában. Hozzátette, annyi biztos, hogy az az ember, aki Belgiumba repült, és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva.
(LMA)

Térkép készült az új mutációkról

Egy koronavírus-variánsokat bemutató oldalon (Covariants.org/shared-mutations) összeállítottak egy táblázatot arról, hogy pontosan milyen mutá­ciók találhatók az omikron variánsban (B1.1.529) és ezek korábban hol fordultak már elő. Eric Topol amerikai kardiológus kommentárjában azt mondta, az omikronban megtalálható számos olyan jelentős változás, amelyeket külön-külön már az alfa, béta, gamma, delta és egyéb esetekben is megfigyeltek, de emellett vannak olyanok is, amelyeket még nem észleltek.
(LMA)

Worldometers: világszerte több mint 261,651 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan csaknem 5,216 millióan elhunytak, és 236,325 millióan gyógyultak meg a betegségből. Tegnap a legtöbb áldozatot hivatalosan Oroszországban (1224), Ukrajnában (400), Mexikóban (245), Törökországban (213) és Vietnamban (190) regisztrálták. A legtöbb új beteget Nagy-Britanniában (37 681), Oroszországban (33 548) és Németországban (31 852) találták a hatóságok.

Kapcsolódó írásaink