Krónika

Küzd a járvánnyal Németország

Koronavírus. Százezer felett az áldozatok száma, már a légierő gépeit is bevetik a betegek szállításához, Berlinben kitiltják az üzletekből az oltatlanokat

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, mondta Jens Spahn, az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.

Küzd a járvánnyal Németország
Helikopterrel viszik a betegeket a még nem leterhelt kórházakba
Fotó: AFP/Julian Stratenschulte

„A járvány minden eddiginél erősebb hulláma a nyugati és északi területeket is eléri, és csak az a kérdés, hogy milyen magasan tetőzik” – mondta a miniszter az MTI tudósítása szerint. A járvány áldozatainak száma átlépte a százezres, „tragikus” határt, az egészségügyi ellátórendszer terheit mutatja, hogy a légierő (Luftwaffe) kórházrepülőgépével kell átszállítani Bajorországból több mint száz beteget az ország kevésbé rossz helyzetben lévő térsé­geibe. A miniszter hangsúlyozta, hogy „most kell megállítanunk ezt a hullámot, különben azt fogjuk tapasztalni, amit mindig is meg akartunk akadályozni: az egészségügyi rendszer túlterhelődését”. Hozzátette, „soha nem volt még ennyire drá­maian komoly” ez a veszély.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németek többsége elégedetlen a védekezéssel, és minden eddiginél jobban tart a fertőzéstől. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság 63 százaléka gondolja úgy, hogy a döntéshozók nem tesznek eleget a járvány megfékezéséért, és 62 százalékuk érzi úgy, hogy a SARS–CoV–2 miatt veszélyben van az egészsége. A felméréssorozat új adatai szerint egyre többen támogatják az oltási kötelezettség bevezetésének gondolatát. A támogatók aránya 69 százalékos, és 29 százalék utasítja el.

A negyedik hullám meredeken felívelő szakaszban van. Az utóbbi 24 órában 76 414 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez bő negyvenszázalékos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest, és új rekord. Az új esetekkel együtt eddig 5 650 170 fertőződést mutattak ki, és 100 476-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma. A tartományi kormányok az oltatlanok mozgásának korlátozásával igyekeznek lassítani a járványt. Berlinben szombattól csak az alapellátást biztosító üzletekbe léphetnek be.

Magas az átoltottság
 

Csak három vakcina után jár védettségi igazolás Franciaországban
 

Tovább szigorítanak a járványvédelmi intézkedéseken Franciaországban. A második oltás után hét hónappal érvényét veszti az oltási igazolás, amennyiben a tulajdonosa nem igényelte a harmadik adagot. Új igazolványt már csak három oltással adnak ki. A francia kormány a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt nem tervez sem lezárást, sem kijárási tilalmat, de minden felnőtt számára lehetővé teszi az oltás harmadik adagjának felvételét öt hónappal a második után – jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter.

„Át tudjuk vészelni ezt az újabb hullámot a legszigorúbb intézkedések nélkül” – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy nincs szükség az üzletek korai bezárására és az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására. Franciaországban az oltásra jogosultak 90 százaléka felvette a koronavírus elleni oltás legalább első adagját.
(FP)

Halat és fenyőfát lehet árulni

Hosszú bezárkózás vár mától Csehország lakosaira

Jelentős, harmincnapos szükségállapotot hirdetett ki a cseh kormány péntek nulla órától. Andrej Babis miniszterelnök az intézkedést a kórházakban kezelt vírusos betegek egyre növekvő számával indokolta. A kabinet döntése értelmében péntektől kezdve este tíztől reggel ötig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok. Mindezen túl betiltották az alkalmi karácsonyi vásárok megrendezését, ám az egész évben üzemelő vásárok, piacok továbbra is fogadhatnak vendégeket, s fenyőfát és halat is lehet árusítani.

A kulturális és sportrendezvényeken legfeljebb ezren lehetnek. A tömeges rendezvényeken kötelező bemutatni az oltási igazolást. A pandémiával összefüggésben eddig kétszer volt már szükségállapot Csehországban – először tavaly március közepétől május közepéig, majd október elejétől több hosszabbítással idén április közepéig.
(LMA)

Visszafordítják az utazókat
 

Sok ország nem engedi a beutazást Afrika déli részéből
 

Sorra rendelnek el a világ országai beutazási tilalmat az Afrika déli részén lévő országokra egy abban a régióban megjelent új koronavírus-va­riáns, az egyelőre csak B.1.1.529 néven emlegetett mutáció miatt. Először a britek döntöttek, hat dél-afrikai országra léptetik életbe a rendelkezést. Aki közvetlenül a tilalom bevezetése előtt érkezik, annak karanténba kell mennie.

A britekhez csatlakozott pénteken Németország és Olaszország is, náluk visszafordítják a beutazókat, ha nem állampolgárok. Az olaszokhoz tilos belépnie annak, aki az elmúlt 14 napban a dél-afrikai régióban járt. A németeknél a saját állampolgáraiknak is karanténba kell menniük, akkor is, ha oltottak vagy gyógyultak. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EU is kezdeményezni fogja a beutazási tilalmat Afrika déli részéből.
(FP)

Január 1-jétől egy hét visszafogottság lesz

Hiába kaptunk oltást, csak teszttel érhető el Portugália

Újabb szigorításokat rendeltek el Portugáliában a koronavírussal fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt. A december elsejével ismét hatályba lépő egészségügyi veszélyhelyzet miatt a légi úton érkező valamennyi utas csakis negatív koronavírusteszt birtokában utazhat be, még akkor is, ha igazolni tudja, hogy beoltották vagy nemrég gyógyult fel a fertőzésből – jelentette be António Costa miniszterelnök csütörtök este Lisszabonban tartott sajtótájékoztatóján.

Utalt arra is, utasonként húszezer eurós bírsággal sújtják azt a légitársaságot, amely érvényes teszt nélkül szállít bárkit, és ez vonatkozik a beoltottakra is. A kabinet az évi végi ünnepségek utáni első hétre elrendelte a „visszafogottság hetét”, amikor kötelező lesz a távmunka, bezárják az iskolákat, egyetemeket, bárokat és az egyéb éjszakai szórakozóhelyeket is.
(LMA)

Worldometers: világszerte több mint 260,69 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan  5,2 millióan elhunytak, és csaknem 235,539 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink