Krónika

Három nap alatt közel 400 ezren oltakoztak már az akcióhéten

Galgóczi Ágnes beszámolt róla, hogy az oltási akcióhét első három napján 388 ezren mentek el oltásra, ebből 48 ezren az első oltás lehetőségével éltek.

Három nap alatt közel 400 ezren oltakoztak már az akcióhéten
Galgóczi Ágnes, járványügyi főosztályvezető a kormány videójában
Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya

Nagyon nagy siker az oltási hét, és ezzel a sikerrel életeket menthetünk meg - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője a Magyarország Kormánya Facebook-oldal videójában.

Az oltás hatása most már a tapasztalatok szerint az idő múlásával csökken, ezért mindenkinek nagyon fontos, aki már alapimmunizálásban részesült, hogy eljöjjön a harmadik oltásért, ezáltal ismét 80-90 százalékos védettséget nyerhet - tette hozzá Galgóczi, aki ismertette az oltási akcióhéttel kapcsolatos információkat is.

Objektum doboz

A legfontosabb tudnivalókról lapunk is írt, ezt ide kattintva olvashatja el!

Az EMA közzétette ajánlását: az 5-11 évesek körében is alkalmazható a Pfizer oltásra

Ez azt is jelenti, hamarosan ezt a korosztályt is elkezdhetik immunizálni Magyarországon.  Az 5-11 évesek körében a Pfizer-BionTech által fejlesztett vakcinával a 12 éves korosztálynál idősebbek körében használtnál kisebb dózissal ajánlják az oltást, a teljes dózis harmadával javasolják az oltást.

Várhatóan Magyarországon is megkezdődik a korosztály oltása hamarosan - számolt be a portfolio.hu. A kormány korábbi jelzése alapján az EMA engedélyére vártunk mi is az 5 és 11 év közöttiek oltásával. Az 5-11 éves gyermekek körében elvégzett kutatás eredményei szerint a Pfizer vakcinája kisebb, 10 mikrogarmmos dózis esetében is hasonlóan hatásos volt, mint a nagyobb, 30 mikrogrammos dózissal oltott 16-25 éves fiatalok körében.

Már hatezer kamasz oltását kérték a szülők az akcióhéten

Az oltási akcióhét első három napján már 6 ezer 12-17 éves gyerek oltását is kérték a szülők, a legtöbben az első oltásra érkeztek - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, hozzátéve, hogy e korosztály átoltottsága is folyamatosan nő.

A kormányzati portál kiemelte: Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön engedélyezte a Pfizer vakcináját ennek a korosztálynak.

A 12-17 évesek oltásával kapcsolatban azt írták: amennyiben a szülő szeretné gyermekét beoltatni, megteheti a most zajló oltási akcióhéten vagy a normál menetrend szerint is az online regisztrációt követően internetes időpontfoglalással, illetve a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál.

A 18 évesnél fiatalabbak oltásához szülői hozzájáruló nyilatkozat is kell - tették hozzá.

Mint írták, a 18 éves korosztályban is lehetséges a megerősítő, harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni. Eddig több mint hétszáz szülő kérte gyermeke megerősítő oltását.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 56 százalékos. A 12-15 éves korosztály oltása egy hónappal később indult, átoltottságuk 36 százalékos. A kamaszok oltására a tanév elején célzott akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani - tették hozzá.

A gyermekek védelme érdekében a kormány több intézkedést is elrendelt a közelmúltban: a pedagógusok számára már tavasszal oltási akciót szervezett, mostantól a pedagógusoktól is elvárt az oltás felvétele az állami fenntartású iskolákban, az iskolákban továbbra is fontos a megelőző higiénés szabályok betartása, az iskolaigazgatók előírhatják a maszkviselést, és decembertől csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be a külsősök az iskolákba.

Kapcsolódó írásaink