Krónika

Ausztria nyomdokaiba lépne hamarosan Németország

Közigazgatási bírság várhat arra, akiről kiderül, hogy nem adatta be az oltóanyagot

Felerősödött Németországban az új típusú koronavírus okozta betegségtől védő oltás beadásának kötelezővé tételéről szóló vita, miután az osztrák kormány elrendelte az oltási kötelezettséget.

Ausztria nyomdokaiba lépne hamarosan Németország
Kihalt utcák, üres standok: teljesen bezárt Ausztria, ahol jövő februártól oltási kötelezettséget vezetnek be
Fotó: AFP/Barbara Gindl

Egy vasárnap ismertetett felmérés szerint a német lakosság többsége támogatná, ha hazájuk követné Ausztria példáját. A Bild am Sonntag című lapban közölt adatok szerint a németek 52 százaléka egyetértene az oltási kötelezettséggel, és 41 százalékuk utasítaná el, ha elrendelnék, hogy mindenkinek be kell adatnia az új típusú koronavírus (SARS–CoV–2) okozta betegségtől (Covid–19) védő oltást.

A lapnak nyilatkozó egészségügyi szakjogász, Alexander Ehlers kiemelte, hogy a kötelezettség nem egyenlő a kényszerrel, vagyis nem azt jelenti, hogy rendőrök hurcolják az oltatlanokat az oltópontokra, hanem azt, hogy közigazgatási bírságot kell fizetnie annak, akiről valamilyen eljárásban kiderül, hogy nem adatta be a vakcinát.

Ismert, az osztrák kormány bő két hónapot adott a védőoltás önkéntes beadására, és 2022. február 1-jétől teszi kötelezővé. Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek legutóbbi találkozóján elhatározták, hogy előkészítik az orvosokra és ápolókra vonatkozó kötelezettség bevezetését. A politikában is egyre többen szorgalmazzák a Covid–19 elleni oltás beadatását előíró általános kötelezettséget, annál is inkább, mert a negyedik hullám tovább erősödött.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet vasárnapi adatai szerint egy nap alatt 42 727 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem harmincszázalékos emelkedés az egy héttel korábbi 33 498-hoz képest. A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt 75 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 99 062-re emelkedett Németországban. A következő héten egy sor új járványlassító szabályt vezetnek be. Várhatóan a hét közepétől él majd a helyi és a távolsági közösségi közlekedésben az úgynevezett 3G-szabály, miszerint az oltatlanoknak – az oltottakkal és a fertőzésen igazoltan átesettekkel szemben – friss negatív vírustesztlelet is kell az utazáshoz.

Katonák a kórházakban
 

Ismét a szükségállapot elrendelését mérlegeli a cseh kormány, Szlovákiában durva szabályok léptek életbe
 

A szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a cseh kormány a gyorsuló koronavírus-járvány miatt – jelentette ki Pavla Svrcinová országos tisztiorvos hétfőn reggel a prágai közszolgálati rádióban. Az intézkedés lehetővé tenné egyebek között, hogy a kormány elrendelje az orvostanhallgatók munkakötelezettségét az egyre leterheltebb kórházakban vagy a szociális intézményekben. „Természetesen mérlegelés tárgya ez a lehetőség is, mert elsősorban a kórházakban, a nyugdíjasotthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet” – válaszolta a tisztiorvos a 24 órás cseh hírrádió, a Radiozurnál kérdésére, hogy mérlegeli-e a kormány a szükségállapot kihirdetését.

Pavla Svrcinová megjegyezte, hogy több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt személyzet munkáját. A cseh kórházakban jelenleg majdnem 4900 koronavírusos beteget kezelnek. Időközben a szlovák kormány elfogadta a legújabb lezárásra vonatkozó szabályokat, amely elsősorban az oltatlanokat fogja hátrányosan érinteni. Eszerint a tömegrendezvényekre csak oltott személyeket engednek be, ráadásul csak a létfontosságú árucikkeket vásárolhatják majd, olyan termékeket már nem, ami nem tartozik az alapvető létszükséglethez.
(FP)

Worldometers: világszerte mintegy 258 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 5,17 millióan elhunytak, és már 233,5 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink