Krónika

Rossz hírek Ukrajnából

Javítottak a dunaszerdahelyi járás járványügyi besorolásán, a pozsonyi illetékes minisztérium szerint a térségben az átoltottság immár 76,4 százalék, ami jó eredmény

Csehországban az utóbbi időben ismét gyorsan emelkedik az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Elismerte a szerbiai védettségi igazolványokat az Európai Unió. Már készül a covidtapasz, ami tovább védhet, mint a vakcina.

Rossz hírek Ukrajnából
Ideiglenes egészségügyi pont egy kijevi görögkatolikus templomban
Fotó: AFP/Sergei Spinsky

A brüsszeli Euractiv értesülése szerint illetékes bizottsági vezetők tudományos tanácsadói körökkel már arról egyeztetnek, hogy meddig lehet ténylegesen hatékony a harmadik dózis, főként akkor, ha a népesség egy viszonylag jelentékeny hányada egyáltalán nem beoltott – írta tegnap az Infostart. Szakmai hipotézisek az egy évtől a tartós védettségig széles skálán mozognak, miközben az első oltásokról az eddig mért adatok azt mutatták, hogy az ily módon nyert kezdeti védettség nagyjából hat hónap után jelentősen csökkent.

Az egynapos késéssel közzétett hivatalos adatok szerint hétfőn 24 291 PCR-tesztet végeztek Szlovákiában, ezek közül 6421 lett pozitív – írja az Új Szó. A halálos áldozatok száma negyvenhattal nőtt, összesen 13 644-en vesztették életüket a járványban. Kapcsolódó hír, hogy javítottak a dunaszerdahelyi járás járványügyi besorolásán. A pozsonyi illetékes tárca szerint a térségben az átoltottság elérte a 76,4 százalékot. Határátkelőhelyen kiállított hamis igazolások miatt nyomoznak a román hatóságok.

A G4media.ro portál szerint az orvosok arra lettek figyelmesek, hogy a májusban nyílt petei oltóponton kiállított dokumentumokkal rendelkezők közül sokan elkapták a fertőzést, és kórházba kerültek. Kijevi közlések szerint hétfőn 838-an vesztették életüket Ukrajnában, így a halálos áldozatok száma megközelítette a hetvennyolcezret – írja a Kárpáthír. Egy nappal korábban 442 embert vesztett az ország.

Csehországban az utóbbi időben ismét gyorsan, a szakértők által nem várt mértékben emelkedik az újonnan igazolt fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma. Hétfőn már 11 514 új igazolt beteget találtak a laboratóriumi szűrések, 2250-nel többet, mint egy hete. A kórházban kezelt betegek száma megközelítette a 4300-at, kilencszázzal meghaladva a múlt hétfői adatot. Súlyos állapotban 635 páciens van – derül ki az egészségügyi tárca által kedd délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból. A járvány tavaly március eleji kitörése óta több mint 1,9 millióan fertőződtek meg a 10,7 millió lakosú államban, míg a covid szövődményeiben több mint 31 ezer ember hunyt el.

Az EU elismerte a szerbiai védettségi igazolványokat, keddtől az EU-tagországok elfogadják az ott kiállított dokumentumokat – tudatta tegnap a szerb közszolgálati televízió. Ugyancsak uniós jóváhagyást kaptak a moldovai és a grúziai védettségik is. A brit Emer­gex Svájcban már teszteli a bőrre ragasztható, tapaszként alkalmazható vakcináját – írja a Guardian. A gyógyszer T-sejteket használ arra, hogy megölje a fertőzött sejteket, és akár hosszabb ideig tartó immunitást biztosíthat, mint a jelenleg engedélyezett és alkalmazott vakcinák.

Bajor tiltás az oltatlanoknak

A vírus egyre gyorsabb terjedése miatt Szászország és Berlin után keddtől az egyik legnagyobb német tartományban, Bajorországban is kitiltották az oltással nem rendelkezőket a közösségi élet legtöbb területéről – adta hírül az MTI. A védekezés bajorországi alapja az úgynevezett 2G-szabály lett, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték.

Ez előírja, hogy csak a védőoltással rendelkezők vagy a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok friss negatív vírusteszt birtokában sem. Ugyancsak keddtől érvényes az az előírás, hogy FFP2 minősítésű maszkot kell viselni mindenütt, ahol a 2G-szabályt alkalmazzák, kivéve ha be lehet tartani a legalább másfél méteres távolságot.
(LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 254,788 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,126 millióan elhunytak, és 230,341 millióan gyógyultak meg a betegségből. A Föld lakosságának 41,3 százaléka kapott két dózist.

Kapcsolódó írásaink