Krónika

Francia–olasz segítséget is kap a magyar űripar a legfrissebb megállapodás alapján

Célzott oktatás

Újabb stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány az űrkutatási együttműködésről, ezúttal a világ egyik vezető űripari vállalatának számító francia–olasz Thales Alenia Space-szel – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a franciaországi Cannes-ban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a kontraktus keretében közös kutatás-fejlesztési projekteket indítanak, illetve a cég biztosítani fogja magyar űripari szakemberek oktatását, valamint segít a magyar vállalatoknak abban, hogy részt vegyenek Európa, sőt a világ legnagyobb műholdprogramjaiban. Szijjártó Péter rámutatott, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) található eszközök mintegy fele a Thales Alenia Space-től származik, és minden három repülőgépből kettőben ott vannak a cég megoldásai.

Aláhúzta, az űripar a gazdaságunk egyik kitörési pontja, ezért fontos a szektor további fejlesztése. A program kibővítése segít a gazdaság gyors újraindulásában és növekedési ütemének hosszú távú fenntartásában, továbbá abban, hogy a hozzáadott érték technológiai színvonala tartósan magas legyen – hangsúlyozta. Kiemelte, ez az irány nem előzmény nélküli, hiszen nagyon komoly kapacitás halmozódott fel idehaza e téren.

Kapcsolódó írásaink

Magyar sikerek a kozmoszban

ĀA Műegyetemen fejlesztett SMOG-műholdak példáját látva világszertekezdődtek el űrkutatási projektek – A SMOG–1 márciusi küldetése során ismét világelsők lehetnek az intézmény szakemberei